Uzmanlar, düzenli beslenme ve hareketli bir yaşam biçiminin insan sağlığı için önemli olduğunu sıkça vurguluyor. Sporu günlük bir rutin olarak yapmak, saymakla bitmeyen faydalar sunsa da bu durum bazı sağlık risklerini de beraberinde getirebiliyor. Peki, fazla egzersiz sağlığa zararlı olabilir mi? Uzmanlar bu konuda ne düşünüyor?

Sağlık-sen Başkanı Doğan, Sağlık Bakan Yardımcısı Birinci’yi ziyaret etti Sağlık-sen Başkanı Doğan, Sağlık Bakan Yardımcısı Birinci’yi ziyaret etti

İzmir’de Son Dakika olarak, konuya dair ortaya atılan iddiaları uzmanına sorduk. Dokuz Eylül Üniversitesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Birhan Yılmaz, sporun sağlığa olan etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Araştırmalar egzersizi destekliyor

Prof. Dr. M. Birhan Yılmaz, sporun kalp ve damar sağlığı açısından genel olarak faydalı olduğunu belirtti. 2021 Avrupa Kardiyoloji Derneği Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme Kılavuzu'na atıfta bulunarak, tüm erişkinlerin haftalık 150-300 dakika orta yoğunlukta veya 75-150 dakika yüksek yoğunlukta egzersiz yapmasının kuvvetle önerildiğini söyledi.

Bu tür egzersizlerin, kalp krizi geçirme riskini ve ölüm ihtimalini azalttığını vurguladı.

“Haftada iki gün ölüm riskini azaltır”

Prof. Dr. Yılmaz, haftada 2 gün ve üzerinde rezistans egzersiz yapılmasının ölüm riskini azalttığını belirtti. Açıklamalarının devamında “Amerika Kalp Birliği’nin 2023 yılında yayımladığı bilimsel raporda, kardiyovasküler hastalığı olan ve olmayan bireylerde rezistans egzersizin sağlık faydaları nedeniyle kuvvetle önerildiği söyleniyor.

Ancak, her şeyde olduğu gibi, rezistans egzersizinin de sağlığa zararlı olabilecek durumları mevcut.” İfadelerini kullanan Prof. Dr. Yılmaz, son bir ay içinde kalp krizi geçiren, kalp yetersizliği kötüleşen, yeni ritim bozukluğu gelişen veya kontrolsüz hipertansiyonu olan kişilerin egzersiz yaparken dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çekti.

“Doğru kişilerce, doğru miktarda egzersiz yapılmalı”

Prof. Dr. Yılmaz, egzersizin doğru kişiler ve doğru miktarda yapıldığı zaman kalp ve damarları hastalıklarından koruyabileceğini vurguladı. Ancak yaşam boyu ekstrem sporlarla uğraşan kişilerle ilgili yapılan gözlemsel araştırmalarda, bu kişilerin kalp damar sağlığının, benzer yaşlardaki sağlıklı yaşam süren bireylere göre daha kötü olduğunun ortaya konduğunu belirtti.

Bunun yanı sıra, çok yoğun egzersiz yapan orta yaşlı ve yaşlı atletlerin kalp damarlarındaki kireçlenmenin arttığına da dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz. İlginç bir şekilde, aynı çalışmada egzersizin şiddetinin olumsuz bir etkisinin olmadığı, asıl sorunun egzersizin yoğunluğunda olduğu ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi