Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, açıkta satılan ve hijyenik olmayan koşullarda muhafaza edilen hurmaların sağlık açısından büyük risk taşıdığına dikkat çekti.
Açıktaki hurmalar kanser riski taşıyor!
Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurma, doğru muhafaza edilmediğinde ciddi tehlikeler barındırabiliyor. Özellikle nemli ortamlarda ve açıkta satılan hurmalarda, aflatoksin maddesi oluşabileceğini belirten Manavoğlu, bu toksinin kanserojen etkisiyle bilindiğini ve özellikle çocuklar, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde ölümcül sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.
Egzozdan ağır metaller yayılıyor
Manavoğlu, açıkta satılan hurmalarda hijyenik risklerin yanı sıra, yol kenarında satılan hurmaların egzozdan yayılan ağır metaller ve diğer kirleticilerle de kontamine olabileceğini vurguladı. Bu nedenle, ambalajlı ve güvenilir kaynaklardan alınan hurmaların tercih edilmesi gerektiğini belirtti.