Harvard Üniversitesi’ne bağlı T.H. Chan Halk Sağlığı Bölümü tarafından yapılan yeni bir araştırma, işlenmiş kırmızı et ürünlerinin fazla tüketilmesinin demans hastalığına yakalanma riskini artırabileceğini ortaya koydu. Bu bulgular, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Araştırmaya katılanlar ve yöntem
Araştırmaya katılan yaklaşık 134 bin kişi, her 2-4 yılda bir yediklerini ve bu yiyecekleri ne sıklıkla tükettiklerini kaydederek araştırmaya katkıda bulundu. Katılımcılar, kırmızı et tüketim miktarına göre üç gruba ayrıldı: Az, orta ve fazla tüketenler.
İşlenmiş etin etkisi belli oldu
Çalışmanın sonucunda, işlenmiş kırmızı et ürünlerini fazla tüketen kişilerin, az tüketenlere kıyasla ilerleyen yıllarda demans tanısı alma riskinin yüzde 13 daha fazla olduğu tespit edildi. İşlenmiş etlerin beyin sağlığına olan olumsuz etkisi araştırmada net bir şekilde gözler önüne serildi.
İşlenmemiş kırmızı etin etkisi farklı
İlginç bir şekilde, işlenmemiş kırmızı et tüketenlerle az tüketenler arasında demans riski açısından bir fark bulunmadı. Bu da, işlenmiş etlerin sağlığa zarar veren yönlerinin işlenmemiş etlere göre çok daha belirgin olduğunu gösteriyor.