Prof. Dr. Buyru, rahim ağzı kanserinin (serviks kanseri) cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu ve bu kanserin başlıca sebebinin Human Papilloma Virüsü (HPV) olduğunu açıkladı. HPV enfeksiyonunun uzun vadede rahim ağzı kanserine yol açabileceği bilgisini veren Buyru, bu hastalığı önlemenin iki temel yolu olduğuna dikkat çekti.

Medipol Sağlık Grubu, rahim ağzı kanseri farkındalık ayı için seminer düzenledi Medipol Sağlık Grubu, rahim ağzı kanseri farkındalık ayı için seminer düzenledi

"Aşı yaparak hastalığı önlemek mümkün olabiliyor"

Prof. Dr. Buyru, rahim ağzı kanserini önlemenin en etkili yollarından birinin, belirli yaş aralıklarındaki kız ve erkek çocuklarına yapılacak HPV aşıları olduğunu söyledi. Buyru, "HPV’yle ilişkili bir enfeksiyon hastalığı olduğu için büyük ölçüde aşı yaparak hastalığı önlemek mümkün olabiliyor" dedi.

Ayrıca, aşının yanı sıra, 21 yaşını geçmiş kadınların düzenli HPV taraması yaptırması gerektiğini belirten Buyru, Pap smear testi ile rahim ağzı kanserine dönüşebilecek potansiyel problemlerin erken tespit edilebileceğini vurguladı.

Türkiye’nin başarılı tarama programı

Türkiye'nin HPV tarama programının oldukça başarılı olduğunu dile getiren Buyru, gelişmiş ülkelerde bu yöntemlerin etkili bir şekilde uygulandığını ve rahim ağzı kanserinin daha az görüldüğünü ifade etti. Türkiye'nin, KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) ve aile hekimliklerinde ücretsiz olarak uyguladığı HPV tarama yöntemi ile bu konuda büyük bir ilerleme kaydettiği belirtiliyor.

Tarama yönteminin erişimi daha kolay

Prof. Dr. Buyru, sağlık bakanlığının, kadın sağlığı merkezlerinde ve aile hekimliklerinde HPV tarama yöntemini ücretsiz sunduğunu söyledi. Bu tarama, belirli koşulları taşıyan hastalara uygulanıyor. Tarama sırasında herhangi bir problem tespit edilirse, daha ileri teşhis ve tedavi yöntemlerine geçilerek hastalığın topluma yayılmasının engellenmesi amaçlanıyor.

Erken teşhis ve aşının önemi büyük

Prof. Dr. Buyru, 21 yaşından sonra cinsel aktivitesi olan kadınlar için HPV taraması veya smear testi yaptırmalarını önerdi. Ancak, daha önce cinsel ilişki yaşamamış bir kadının bu testlere başvurmasına gerek olmadığını belirtti. HPV'nin cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğunu hatırlatarak, cinsel aktivite başlamadan önce tarama yapmanın gereksiz olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA