İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü 3. sınıf öğrencisi Embiyacan Akbaş (20), olası depremlerde arama-kurtarma birimleri arasındaki iletişimi hızlandırmak ve ihtiyaca göre hareket etmelerini sağlamak amacıyla geliştirdiği mobil uygulama ile dikkat çekiyor. İnternete ihtiyaç duymadan çalışabilen uygulama, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği'nden 'Altın Pusula Genç İletişimci Ödülü'ne layık görüldü.
Afetlerde kesintisiz iletişim sağlıyor
Akbaş, danışmanlığını Dr. Fatih Özkoyuncu’nun üstlendiği proje kapsamında, olası İstanbul depremine yönelik hazırladığı uygulamayla, arama-kurtarma çalışmalarının daha etkin ve hızlı yürütülmesini hedefliyor. Uygulama, kamu, özel sektör ve gönüllülerden oluşan arama-kurtarma ekipleri arasındaki iletişimi güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu sayede, bilgi kirliliği en aza indirilecek ve koordinasyon daha verimli hale getirilecek. Akbaş, proje ile Türkiye genelinde düzenlenen yarışmada, 231 kurum projesi ve 114 genç iletişimci projesi arasında ilk dörtte yer aldı.
Bütünleşik afet yönetim sistemi hedefi
Embiyacan Akbaş, uygulamanın temel hedefinin bütünleşik bir afet yönetim sistemi kurmak olduğunu belirtiyor. Uygulama, İstanbul’daki arama-kurtarma ekiplerinin yanı sıra, gönüllülerin de merkezle iletişim kurabilmesini sağlayacak. Aynı zamanda, sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliğini destekleyen bir ara yüz de içeriyor. Akbaş, projenin İstanbul depremine hazırlık açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
3 farklı ara yüz ile koordinasyon
Uygulama, kamu ara yüz, STK ara yüz ve gönüllü ara yüz olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Akbaş, bu üç grup arasında sağlanacak koordinasyonun, deprem sonrasındaki kalkınma sürecinde insan gücünün etkin kullanılmasına katkı sağlayacağını dile getirdi. Ayrıca, motokuryelerin afetteki aktif rolünü de göz önünde bulundurarak, bu grubun arama-kurtarma çalışmalarına entegre edilmesi planlanıyor.
Akbaş’ın projesi, afet yönetiminde dijital dönüşüm sürecine önemli bir katkı sağlayarak, deprem anında hayat kurtaracak bir sistem oluşturmayı amaçlıyor.