İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, yeni yasalaşan ek ödeneği açıklayarak başladığı konuşmasında, “Geçtiğimiz günlerde 9. Yargı Paketi ile Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) ek ödenek çıkarılmasına dair bir düzenleme yapıldı. Ancak bu ödenek, meslektaşlarımızın sorunlarını çözmeye yetmeyecek kadar düşük” ifadelerini kullandı. Yılmaz, avukatlık mesleğinin şu anda ülkenin ekonomik durumuyla birleşerek zor bir dönemden geçtiğini belirtti.
“Ofisinin giderini karşılayamayan, sigorta primlerini ödeyemeyen, gündelik ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak duruma gelen meslektaşlarımız ofislerini kapatmakta, işçileşmekte ya da mesleği terk etmektedir” dedi.
İzmir Barosu'ndan açık mektup
İzmir Barosu, hukukçu milletvekillerine yönelik açık bir mektup gönderdiklerini ve başlattıkları imza kampanyasına tüm baroların destek verdiğini belirtti. Ayrıca diğer baroların da benzer kampanyalar başlattığını ifade etti.
Yılmaz, CMK ücretlerinin sarf edilen emeğin karşılığını vermediğini vurgulayarak, özellikle genç meslektaşlarının düşük ücretlerle geçimlerini sağlamaya çalıştığını söyledi. "Uzun süren yargılamalar neticesinde alınan ücretler, yapılan harcamaların karşılığını dahi vermiyor. Bu durum, savunma hizmetinin adeta bir angaryaya dönüşmesine neden olmaktadır" diye konuştu.
“Avukatlar savunma hakkını etkin bir şekilde kullanamıyor”
Yılmaz, avukatlara yapılan ödemelerin büyük gecikmelerle yapıldığını belirterek, bunun meslektaşlarını büyük ekonomik sıkıntılara sürüklediğini ifade etti. "Bu durum, sadece avukatların yaşam koşullarını olumsuz etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda savunma hakkının etkin bir şekilde kullanılmasını engelliyor" dedi.
İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz avukatlık mesleğini layıkıyla yerine getirebilmek için bazı taleplerde bulunduklarını açıkladı.
Dört ana başlıkta açıklanan talepler
CMK Ücret Tarifesinin Güncellenmesi: CMK ücret tarifesi, avukatların yaptığı işin niteliği, harcadığı zaman ve karşıladığı sorumluluklar göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenmeli ve avukatlık asgari ücret tarifesi ile uyumlu hale getirilmelidir.
Ödemelerin Zamanında Yapılması: Avukatlara ödenmesi gereken ücretler, hizmetin tamamlanmasının ardından en geç 1 ay içerisinde ve eksiksiz olarak yapılmalıdır
KDV Oranlarının Düşürülmesi: CMK ücretleri üzerinden alınan KDV oranı, yapılan hizmetin kamu hizmeti olması nedeniyle %1’e düşürülmelidir.
Avukatlık Mesleğinin İtibarının Artırılması: Avukatlık mesleğinin toplumdaki yeri ve önemi yeniden tesis edilmeli, avukatlara yönelik ekonomik ve fiziki şiddetin son bulması için gerekli yasal ve idari çalışmalar yapılmalı, en az 20 profesör barındırmayan hukuk fakülteleri kapatılmalı, mesleğin itibarı yükseltilmelidir.
Başkan Sefa Yılmaz, açıklamasını sonlandırırken: “Bu sorunların çözümü sadece avukatların değil, tüm toplumun yararına olacaktır. Çünkü adil bir yargılamanın gerçekleşmesi, savunmanın etkin bir şekilde yapılabilmesine bağlıdır.” İfadelerini kullandı.