İzmir Barosu, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde yayımladığı açıklamada, Ulusal Otizm Eylem Planı’nın uygulanmadığını belirterek eleştirilerde bulundu. Otizmli bireylerin haklarına ve devletin bu konudaki sorumluluklarına dikkat çeken Baro, hazırlanan planların somut adımlarla hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Tıpta reklam yasağı: Hastaları koruyor mu, yanıltıyor mu? Tıpta reklam yasağı: Hastaları koruyor mu, yanıltıyor mu?

"Otizm Eylem Planı uygulanmadı"

İzmir Barosu tarafından yapılan açıklamada, otizmin bireylerin iletişimini, sosyal etkileşimini ve dünya ile kurduğu bağı etkileyen, yaşam boyu süren nörogelişimsel bir farklılık olduğu hatırlatıldı. 2016 yılında yürürlüğe giren 1. Ulusal Otizm Eylem Planı'nın 2019 yılına kadar uygulanmasının öngörüldüğü belirtilerek, "Ancak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bu plana dair sonuç raporu ancak Aralık 2021’de kamuoyuyla paylaşılmıştır. Planın öngörülen süresi sona erdikten yıllar sonra açıklanmış olması, planın kağıt üzerinde kaldığını ve uygulamada hayata geçirilmediğini açıkça ortaya koymaktadır" denildi.

Baro, 2023-2030 yıllarını kapsayan 2. Ulusal Otizm Eylem Planının duyurulmasının ardından, ailelerin bu planın somut adımlarla hayata geçirilmesini beklediğini ancak Sağlık Bakanlığı’nın bir hayal kırıklığı daha yarattığını ifade etti. Planda yer alan, öfke veya kriz anlarında destek sunabilecek “Kritik Müdahale ve Güvenli Alan Birimleri” maddesinin iptal edilmesi eleştirildi.

"Çocukların sosyal hayata ulaşması engelleniyor"

Otizmli bireyler ve ailelerinin, Anayasa, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi ve Engelliler Hakkında Kanun ile tanımlanmış haklarını talep ederken bile zorluk yaşadığına dikkat çeken İzmir Barosu, "Aileler, en hafif ifadeyle birer ‘ricacı’ konumuna düşürülmektedir. Bu durum, hem psikolojik hem de ekonomik olarak yıpratıcı bir sürece neden olmaktadır. Sonuç olarak, çocukların nitelikli eğitime, sosyal hayata ve istihdam olanaklarına ulaşması engellenmektedir" ifadelerini kullandı.

"Engelli hakları insan hakkı olarak görülmeli"

İzmir Barosu, engelli bireylerin de diğer yurttaşlar gibi eğitime, sosyal hayata, sağlığa ve adalete eşit erişim hakkı olduğunun altını çizerek, kamu kurumları ve yerel yönetimlerin engelli haklarını insan hakkı olarak görmesi gerektiğini vurguladı.

Baro açıklamasında, "İzmir Barosu olarak bizler, insan hakları, eşitlik ve adaletin savunucusu olma görevimizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Kamuoyunda sıkça hatalı biçimde kullanıldığı gibi ‘engellerle’ değil, ayrımcılıkla mücadele ediyoruz. Her bireyin adalete erişim ve hak arama yolculuğunda yanında olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz" denildi.

Kaynak: Haber Merkezi