İzmir'in Karaburun ilçesi, kendine has doğal organik kıl keçileri ile adından söz ettiriyor. Türkiye'nin birçok bölgesinde yetiştirilen ve ülke keçi varlığının %96'sını oluşturan kıl keçileri, Karaburun'un özgün doğal koşullarına uyum sağlamış yapılarıyla dikkat çekiyor. Kıl keçileri artık Karaburun'un simgesi haline gelirken, hem besin hem de ürün kalitesiyle yerli halkın ve yetiştiricilerin gözdesi olmaya devam ediyor.
Karaburun'da kendine özgü bir tür
Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu gibi Türkiye'nin farklı bölgelerinde yetiştirilen kıl keçisi, Karaburun'da kendine özgü bir tür olarak öne çıkıyor. Genellikle siyah olan bu keçiler, aynı zamanda beyaz, gri, kahverengi ve alacalı renklerde de bulunabiliyor. Yetişkin erkekler ortalama 65-90 kg, dişiler ise 45-65 kg ağırlığa ulaşabiliyor. Dayanıklı ve kombine verimli bir ırk olan kıl keçisi, 180-220 gün süren laktasyon dönemi boyunca %3-4 yağ oranına sahip 80-150 litre süt verebiliyor. Doğum başına bir oğlak doğuran bu keçiler, et, süt ve kıl üretimi açısından yüksek verim sağlıyor.
Organik keçilerin yurdu Karaburun
Karaburun’a özgü olarak yetiştirilen kıl keçileri, sağladığı süt kalitesi ve miktarıyla da öne çıkıyor. Doğal yaşam koşullarına uygun olarak yetiştirilen bu keçiler, özellikle yetersiz bakım-beslemeye dayanıklı yapıları sayesinde her türlü iklim koşuluna kolayca uyum sağlıyor.