İzmir’in Karşıyaka semtinde yer alan Penetti Köşkü, 1930’lu yıllarda İtalyan Penetti ailesi için Armando Penetti tarafından inşa edilmiştir. Yapımında İtalya’dan özel malzemelerin getirildiği köşk, Venedik’teki bir sarayı örnek alarak inşa edilmiştir. İtalyan işçilerin çalıştığı bu özel yapı, İki Dünya Savaşı arası dönemin Art Deco tarzını yansıtan süslemeler ve farklı cephe unsurlarıyla dikkat çekiyor.

Köşk3

İtalyan mimarisinin Karşıyaka'daki yansıması

İzmir Karşıyaka Cemal Gürsel Caddesi üzerinde, No: 338’de yer alan Penetti Köşkü, Armando Penetti’nin ailesi için 1930’lu yıllarda İtalyan mimarisinden ilham alınarak yapılmıştır. Armando Penetti, köşkün projelerinden iç süslemelere kadar tüm ayrıntıları kendisi tasarlamış, hatta inşaat sürecini daha yakından takip edebilmek için bahçeye küçük bir ev yaparak ailesiyle burada üç yıl yaşamıştır.

Köşkün ana girişinde yuvarlak bir niş içerisine yerleştirilen iki kanatlı demir kapı ve kapının üzerinde kemerli bir bölüm içinde bulunan gül pencereleri bulunmaktadır. Ahşap saçakları, asimetrik terasları ve kırmızı tuğla süslemeleriyle eklektik bir tarzı yansıtan bina, İki Dünya Savaşı arasındaki dönemin Art Deco etkilerini de taşır.

Köşk1

İtalya ve Avrupa'dan ithal malzemelerle yapıldı

İzmir’e yerleşen İtalyan Penetti ailesi, özellikle makine ticareti ve tuğla işinde tanınan bir aile olarak dikkat çekmiştir. Köşkün yapımında kullanılan mobilya ve bazı malzemeler İtalya ve Avrupa’dan ithal edilmiştir. 1929 yılında ana binaya taşınan aile, uzun yıllar köşkte yaşamış ve burada üç çocuğunu büyütmüştür. Armando Penetti’nin ölümünün ardından 1979 yılına kadar ailesi köşkte yaşamını sürdürmüştür.

Köşk2-1

Göztepe, Beşiktaş'a konuk oluyor: İlk 11'ler belli oldu! Göztepe, Beşiktaş'a konuk oluyor: İlk 11'ler belli oldu!

Şimdilerde anaokulu olarak hizmet vermekte

Penetti Köşkü, tarihi dokusunu koruyarak günümüzde anaokulu olarak hizmet vermeye devam ediyor. Eklektik cephe süslemeleri, ahşap kamelyası, ahşap konsollarla desteklenen saçakları ve sekizgen pavilyonu ile Karşıyaka’nın kültürel mirasının bir parçası olan bu yapı, ziyaretçilerini tarihi atmosferiyle karşılamaya devam ediyor.

Köşk Kapak-2

Kaynak: Haber Merkezi