İzmir'de sosyal medya için tehlikeli içerik üreten çocukların yaralanma ve ölümle sonuçlanabilen kazalar yaşadığı ortaya çıktı. Son olarak 11 yaşındaki bir çocuk, üzerine kolonya döküp kendini yakarken ağır yaralanmış ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti. Uzmanlar, sosyal medya akımlarının özellikle çocuklar üzerinde yarattığı olumsuz etkilere dikkat çekerek ebeveynleri ve toplumu uyarıyor.
Alev yanıklarında artış
İzmir Şehir Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi çocuk hasta sorumlusu Prof. Dr. Akgün Oral, son yıllarda çocuklarda alev yanıklarının arttığını ifade etti. Prof. Dr. Oral, daha önce çoğunlukla haşlanma türü yanıklarla karşılaştıklarını ancak son dönemlerde sosyal medya etkisiyle alev yanıklarının öne çıktığını belirtti. “Bu tür vakaları geçmişte çok nadir görürdük. Ancak sosyal medya içerikleri paylaşılmaya başlandıktan sonra bu vakalar ciddi bir şekilde arttı. 2024 yılında yanık nedeniyle tedavi gören iki çocuk hayatını kaybetti” dedi.
Sosyal medyanın olumsuz etkileri
Çocukların sosyal medyada gördükleri videolardan etkilenerek yanıcı maddelerle oynadığını ve bunun ölümcül kazalara yol açtığını vurgulayan Prof. Dr. Oral, ebeveynlere büyük görev düştüğünü dile getirdi. Küçük yaşlardaki yanık vakalarının çoğunlukla ihmal ve dikkatsizlik sonucu meydana geldiğine dikkat çeken Oral, sosyal medya içeriklerinin denetlenmesi gerektiğini belirtti.
Sosyal medya bağımlılığı ve sanal gerçeklik sorunu
İzmir Şehir Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalığı Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Gonca Özyurt ise sosyal medya bağımlılığının çocuk ve gençlerde giderek arttığını söyledi. "Sosyal medya bağımlılığı, sanal ile gerçek dünyayı ayırt edememe sorununu beraberinde getiriyor. Yalnızlık yaşayan ve yeterince sosyal destek alamayan çocuklar, kendilerine sanal ortamda farklı kimlikler yaratabiliyor ve bu ortamı gerçek dünya gibi algılayabiliyor,” dedi.