İzmir doğumlu ünlü gazeteci ve foto muhabiri Gökşin Sipahioğlu, ölümünün 13. yılında anılıyor. 5 Ekim 2011'de Paris’te hayatını kaybeden Sipahioğlu, uluslararası alanda adını duyuran ender Türk gazeteciler arasında yer alıyor. 28 Aralık 1926’da İzmir’de dünyaya gelen ve kariyerine spor muhabiri olarak başlayan Sipahioğlu, gazetecilikte elde ettiği başarılarla dünya çapında tanınan bir isim oldu.
Küba Füze Krizi’ne damga vuran isim
1961 yılında patlak veren Küba Füze Krizi sırasında Küba’ya girmeyi başaran tek batılı gazeteci olan Gökşin Sipahioğlu, bu dönemde çektiği fotoğraflarla uluslararası medyada büyük yankı uyandırdı. Ayrıca, Çin Kültür Devrimi öncesinde Çin’e vize almayı başaran ilk Türk gazeteci olarak da tarihe geçti. İzmirli gazeteci, kariyeri boyunca dünyanın en zor erişilen noktalarından haber yaptı ve bu başarısıyla dünya basınında iz bıraktı.
Sipa Press: Gazetecilikte bir marka
Sipahioğlu’nun en büyük başarılarından biri, 1969 yılında kurduğu Sipa Press oldu. Sipa Press, olayların öncesinde harekete geçerek muhabirlerini bölgelere yönlendiren bir fotoğraf ajansı olarak kısa sürede uluslararası alanda saygınlık kazandı. İzmirli gazeteci, dünya çapında önemli olayları belgeleyen fotoğraflarıyla ajansını bir marka haline getirdi.
6-7 Eylül Olayları ve Gökşin Sipahioğlu'nun tartışmalı rolü
1955 yılında yazı işleri müdürü olarak bu gazetede yayımlanan "Selanik'te Atatürk'ün doğduğu evi bombaladılar!" içerikli haberden ötürü 6-7 Eylül Olayları'nın ortaya çıkmasını planlamakla suçlandı.
Gökşin Sipahioğlu’nun ardından
Vefatının 13. yılında, dünya gazeteciliğine yaptığı katkılarla hatırlanan Gökşin Sipahioğlu, geride dev bir miras bıraktı. Cesareti, vizyonu ve gazetecilik anlayışıyla Türk gazeteciliğini uluslararası arenaya taşıyan Sipahioğlu, İzmir’in yetiştirdiği en büyük gazetecilerden biri olarak anılmaya devam ediyor.