Hepimizin bildiği üzere kızartma yapılabilmesi için yağdan “cız” sesi gelmesi gerekir. Bu sesi duyduğunuzda yağ artık kızartmaya hazırdır. Diğer bir deyişle yağ aslında yanmaya başlar. “Cız” sesi geldiği anda ölçtüğünüz sıcaklık; besin kimyasında “yağın yanma noktası” veya “yağın yanma sıcaklığı” olarak tanımlanır. Kanser önler dediğimiz E vitamini, yanınca kanserojen hale gelmiştir. E vitamini yararlılığını yitirmese bakın ne işlere yarayacaktı: Hücre yenilenmesini hızlandırır.

Kanseri önlemeye yardımcıdır.

Yumurtalık fonksiyonları için (regl düzeni, kısırlık tedavisi vb) elzemdir.

Yaşlanmayı geciktirir. Büyüme gelişmeden sorumludur.

Anti stres fonksiyonuna sahip bir yağda eriyen vitamindir.

Yaraların iyileşmesini destekler.

Alzheimer ı önlemeye yardımcıdır.

Cinsiyet hormonları üretimine yardımcı olduğundan menopozu ötelemeye yardım eder.

Cilt, saç, tırnak için vazgeçilmezdir.

Görme fonksiyonları için değerlidir.

Kas eklem fonksiyonları için gereklidir.

Yağ yandığında, yağlardaki E vitamini de bu fonksiyonlarını yitirir. Hatta yağın ne kadar yandığına bağlı olarak kanserojen hale bile gelebilir.

Balıkta ise omega yağ asitleri bulunur.

Omega yağ asitleri de:

Zihin gelişimini destekleyici

Alzheimer ın önleyici

Kalp ve damar sağlığı ve

Kemik eklem sağlığını destekleyici

Cilt sağlığı ve

Bağışıklığı destekleyici

İltihap önleyici

Kan sulandırıcı niteliklere sahiptir.

Ve ne yazık ki; omega yağ asitleri de yüksek sıcaklık ile bu niteliklerini kaybeder.

Hiç mi kızarmış balık yemeyeceğiz? Eh, bazen olur ancak yanında; natürel sızma çiğ zeytinyağı, taze sıkılmış limon ve/veya ev yapımı 3-4 ay fermente olmuş elma sirkesi ile bol miktarda salata yemeyi ihmal etmeyin. Öyle ki; salatanız balığınızdan büyük fazla olsun.

Bu sayede yanmamış, çiğ zeytinyağından gelen güçlü bir E vitamini alma şansınız olacaktır. Salatadan gelen bolca lif ve limondan gelen C vitamini de kansere karşı koruyucudur. Ev yapımı elma sirkesi ise antibakteriyel ve probiyotik özelliği ile bağırsak floranızı koruyacaktır. Limonlu, sirkeli, çiğ zeytinyağlı bol salata, kızarmış balığın sakıncaları ile baş etme konusunda sizin için canla başla mücadele verecektir. Balığın yanındaki bu nitelikteki bir salata bütünüyle:

Antioksidan

Antikanserojen

Anti_aging

Anti inflamatuar

Anti bakteriyel özelliktedir ve sizi kızaran yağın sakıncalarından korumaya yardımcıdır. Her hafta fırında balık yersiniz de; ayda bir kez de kızarmış balık yiyebilirsiniz ancak önerilere uygun bol miktarda salatayla…