Kabızlıktan fazla kiloya kadar sayısız sorunu olan bir çok bireylerin en çok ihtiyacı olan şey: “Karınlarını dümdüz yapan sihirli içecekler”… Bilimsel detaylara hakim meslektaşlarım ve ben aynı fikirdeyiz: İnanın, karnınızı dümdüz yapmak için çok özel bir iksir yapmanıza gerek yok. Kolay bulunur iki şey yeterli…
Sert bir sade Türk kahvesi ve yanında 2 adet kırmızı erik veya kayısı. Kayısı veya erik yerine kuru incir de olur; fakat şeker metabolizmanız bozuksa incir kötü bir tercih olacaktır. Acıktırabilir, daha fazla tatlı isteği uyandırabilir ve varsa kullandığınız şeker ilacınızla yan etki yapabilir.
Bu meyveler taze veya kuru olabilirler. Bunu da bir kez sabah aç karnına, bir kez de herhangi bir ara saatte yapmalısınız. Ayrıca formülün çalışması için, gün boyu 2.5-3 lt (içecek veya sıvı değil) “içme suyunu ölçerek” tamamladığınıza emin olmalısınız.
Elbette ki; karnınızı düzleştiren başka sırlarımız da var.
İlk anda ve hemen dikkate almanız gereken sırlar:
1.Daha fazla sebze, bakliyat, salata tüketmek için fırsat yaratın,
2.Daha fazla su için ve 2.5-3 litreye ulaşıldığına ölçerek emin olun,
3.Mümkün olduğunca hareket edin, tempolu duraklamasız yürüyüşler için fırsat yaratın,
4.Muz, şeftali, nar, patates, nişasta tüketmemeye özen gösterin,
5.Her gün aynı saatlerde wc ihtiyacı için bağırsakları biraz zorlayın,
6.Gün içinde bağırsağın verdiği uyarıyı ihmal etmeyin.
Tüm bunlara rağmen karnınız şiş ve bağırsaklar sabahları tek seferde tamamen boşalmıyor olabilir.
Bu kez dikkate almanız gereken ikincil nedenler de şöyle sıralanabilir:
1.Büyük olasılıkla sinbiyotik nitelikte (prebiyotik de içeren) ve sürekli markasını, içeriğini değiştirerek eczane ürünü probiyotikler kullanmaya başlamanız gerekiyor olabilir. Bu esnada beslenmenizde bitkisel besinlere sıkça yer vermelisiniz.
2.Tiroid beziniz yavaş çalışıyor olabilir. Daha net tabirle; TSH seviyeniz 2’nin üzerinde olabilir. Sağlıklı bireylerde istatistiksel olarak TSH hormon seviyesi 1-2 arasındadır. Ne kadar üzerine çıkarsa, o kadar kabızlık riski artar. Tabi ki beraberinde diğer başka metabolik riskler ve fiziksel, ruhsal şikayetler de artabilir.
3.Gluten içeren besinleri sık sık ve büyük porsiyonlar halinde tüketmeniz de bir neden olabilir.
4.Şekerli gıdalar ve şekere dönüşen besinler; istenmeyen mikroorganizmaları besler, üreme ve çoğalmalarına yol açar. Bu durum probiyotiklerin bağırsakta hakimiyeti kaybetmesi demektir. Kabızlık kolaylıkla gelişir.
5.Uzun yolculuk boyunca, siz hareketsiz kaldığınızda, tüm vücutta suyun sirkülasyonu bozulur. Bağırsaklar da bu durumdan nasibini alır. Kolaylıkla kabızlık gelişebilir. (Ayrıca, ödem de bunun olağan sonucudur.)
6.Ev dışında wc fikrinden, hijyenik nedenlerle rahatsız olan bireyler, psikolojik nedenlerle kolaylıkla kabız olabilirler. Eh, tabi, ben de 2 arada bir derede kabızlığın nedenlerine “psikolojik” demesem olmazdı.
7.Kronik stres, bazı organların çalışmasını hızlandırabildiği gibi (kalp ritmi hızlanır, yumurtalıkları etkileyerek 1 ayda 1-3 kez regl olma durumu ortaya çıkabilir ve zihinsel fonksiyonlarınızı zorlayabilir, pankreas daha fazla insulin salgılayabilir ve kan glukoz seviyeniz daha kolay düşerek doymama, tatlı eğilimi sorunları yaşayabilirsiniz vb…) bazı organların da çalışmasını bloke edebilir. Bağırsak da bu durumdan nasibini alabilir ve kabızlık gelişebilir.
8.Bağırsağınızda şekil bozuklukları da kronik kabızlığa sebep olabilir ki; bu durum çok daha ciddidir ve sadece cerrahi müdahale ile çözülebilir.
Her konuda olduğu gibi kabızlıkta da sebebe yönelik çözüm geliştirmek çok daha isabetli ve kalıcı netice verecektir.
Sağlıklı ve formda kalmanız dileğimle...