Konak Belediyesi ile Roman Akademisi'nin iş birliğinde 5 Kasım Dünya Roman Dili Günü, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelle kutlandı. Panelde, Roman dilinin korunması, eğitim olanaklarının artırılması ve son 20 yılda Türkiye’de yapılan Roman çalışmaları masaya yatırıldı. Konak Belediyesi'nin Roman Meclis Üyesi Tolga Küleş, İzmir Roman Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, akademisyenler ve Roman vatandaşların katıldığı etkinlik, önemli bir farkındalık yaratmayı amaçladı.

Küleş: “Romanların hala barınma ve özgürlük sorunu var”

Konak Belediyesi Meclis Üyesi Tolga Küleş, açılış konuşmasında, Roman toplumunun hala barınma ve özgürlük sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu dile getirerek, “Daha özgür ve demokratik bir dünyada mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Konak-2

İzmir Birgi’nin tarihi değerlerinden Taşpazar Çeşmesi İzmir Birgi’nin tarihi değerlerinden Taşpazar Çeşmesi

Cıstır: “Dilimiz unutuluyor”

İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, Roman dilinin unutulmaya yüz tuttuğunu belirterek, "Uluslararası destekler olmasa dilimizi kaybedeceğiz," diyerek İzmirli Roman vatandaşları kendi dillerini yaşatmaları konusunda farkındalığa çağırdı.

Başkan Mutlu’ya Teşekkür

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Roman Akademisi Kurucusu Cem Pekbalıkcı, etkinliğin gerçekleşmesindeki katkılarından dolayı Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu'ya teşekkür etti. Pekbalıkcı, Roman Akademisi’nin amacının, Roman dilini ve kültürünü yaşatmak ve farkındalık yaratmak olduğunu belirtti.

Çelik: “Sözlü tarih çalışmaları yapılmalı”

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Faika Çelik, Romanların eğitim, barınma, istihdam ve sağlık gibi alanlarda yaşadığı zorlukları ele aldı. Ayrıca, sözlü tarih çalışmalarının yapılması gerektiğine dikkat çekti. Çelik, Türkiye’de Romanlar üzerine yapılan çalışmaların çok sınırlı olduğunu belirtti.

Uştuk: “Yüzde 60’ı Romanca bilmiyor”

İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Kültür Dersleri Bölümü’nden Doç. Dr. Ozan Uştuk, "Roman Dilinden Türkçe'ye Katkılar" başlıklı sunumunda, Romanca ile Türkçe arasındaki kelime alışverişine dikkat çekti. Ayrıca, 2007 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Romanların yüzde 60’ının Romanca bilmediğini belirtti ve bu oranının şehirlerde çok daha yüksek olduğunu vurguladı.

Bu panel, Roman dilinin ve kültürünün korunmasına yönelik önemli adımlar atılmasını ve toplumda farkındalık yaratılmasını sağladı

Kaynak: Haber Merkezi