Kulak çınlaması, genellikle geçici bir sorun gibi düşünülse de bazen ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabilir. KBB Uzmanı Dr. Soner Kadıköylü, kulak çınlamasının altında yatan farklı sebepler hakkında önemli bilgiler verdi.
Sağlık sorunlarının habercisi olabilir
Günlük yaşamda kulak çınlaması genellikle göz ardı edilen bir durumdur. Ancak, Türkiye’de her 100 kişiden 10’unda görülen tinnitus (kulak çınlaması), ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Dr. Soner Kadıköylü, kulak çınlamasının bazen kalp ve damar hastalıklarına, özellikle yüksek tansiyon ve damar sertliğine işaret edebileceğini belirtti. "Pulzatil tinnitus" olarak bilinen bu durum, kulaklarda kalp atışıyla senkronize çınlama hissi yaratabilir. Ayrıca, nadiren de olsa iyi huylu tümörler (akustik nöroma) iç kulakta çınlamaya neden olabilir.
İlaçlar da sebep olabilir
Bazı ilaçlar da kulak çınlamasına yol açabilir. Özellikle yüksek dozda aspirin, bazı antibiyotikler, kemoterapi ilaçları ve idrar söktürücüler gibi ototoksik etkili ilaçlar iç kulakta hasara yol açabilir. Kulak çınlamasının bir başka yaygın nedeni ise yaşa bağlı işitme kaybıdır. İç kulaktaki hassas hücrelerin zarar görmesi, beynin bu eksik sinyalleri telafi etmeye çalışması sonucu kulak çınlaması meydana gelebilir.
Yüksek sesle müzik dinlemek çınlamaya yol açabilir
Kulak çınlamasının gençler arasında en sık rastlanan sebeplerinden biri de yüksek sesle müzik dinlemektir. Kulaklıkla yüksek sesle müzik dinlemek veya gürültülü etkinliklere katılmak, iç kulaktaki hassas yapıları zedeler ve bu durum geçici bir çınlamaya yol açabilir. Dr. Kadıköylü, kulak kiri birikmesinin de ses iletimini engelleyerek çınlamaya neden olabileceğini ifade etti. Ayrıca, stres, çene eklemi problemleri ve bazı nörolojik rahatsızlıklar da kulak çınlamasına yol açabilir.
Dr. Kadıköylü, kulak çınlamasının tedavisi için erken teşhisin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, kulak çınlaması şikayeti olan kişilerin bir uzmandan yardım alması gerektiğini belirtti.