1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında, Medipol Sağlık Grubu tarafından düzenlenen seminerde, rahim ağzı kanserinin önlenmesi için alınması gereken önlemler, HPV aşısının önemi ve erken teşhisin sağladığı faydalar ele alındı. Jinekolojik onkoloji ve radyasyon onkolojisi alanında uzman hekimlerin katıldığı etkinlikte, kanserin gelişim süreci ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.
Erken teşhis hayat kurtarıyor
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Naki, rahim ağzı kanserinin, dünya genelinde ölüm oranlarının en yüksek olduğu kanser türlerinden biri olduğunu belirtti. Prof. Dr. Naki, HPV virüsünün her enfekte ettiği kişide kansere yol açmadığını, ancak virüsün erken yaşlarda bulaşma oranının yüksek olduğunu vurguladı. “HPV çok yaygın bir enfeksiyondur. Erken teşhis edilirse tedavi olasılığı çok yüksektir. Tarama yöntemleri bu süreçte çok büyük rol oynamaktadır. 30 yaşından itibaren her kadına beş yılda bir HPV testi yapılmalıdır” dedi.
HPV aşısı ve tarama ile korunma
Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sema Karakaş, HPV virüsünün dünyanın en hızlı yayılan virüsleri arasında yer aldığını, bazı alt tiplerinin rahim ağzı kanserinin gelişimine yol açtığını ifade etti. Karakaş, HPV'den korunmanın en etkili yolunun aşı olduğunun altını çizerek, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik çalışmaların kanserin önlenmesinde kritik öneme sahip olduğunu belirtti. "Erken dönemde, özellikle 2 cm altındaki tümörlerde rahim korunabilir," diyerek, tedavi sürecinin önemine dikkat çekti.
Tarama ve aşılamanın önemi
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İsa Aykut Özdemir, rahim ağzı kanseri sürecinin yavaş ilerlediğini ancak erken evrelerde tedaviye başlanması gerektiğini ifade etti. Özdemir, kanserin ilerledikçe tedavi sürecinin zorlaştığını vurguladı ve taramanın önemine değindi. "Rahim ağzı kanserinde tarama, dünya genelinde 21 yaşında başlamaktadır. Erken tanı ile tedavi süreci çok daha başarılı olabilir," dedi. Ayrıca, erkeklerin de HPV aşısı olması gerektiğini belirtti.
Teknolojik gelişmeler tedaviye yön veriyor
Radyasyon Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Gül Alço, radyoterapi tedavisinin gelişen teknoloji sayesinde daha başarılı hale geldiğini söyledi. Alço, özellikle ameliyat şansını kaybetmiş hastalar için radyoterapinin önemli bir tedavi yöntemi olduğunu belirtti. Görüntüleme teknolojisinin ilerlemesiyle, sadece tümörlü bölgelere ışın tedavisi uygulayabildiklerini ve bu sayede başarı oranlarının arttığını vurguladı.