Erken teşhis, öğrenme güçlüğü yaşayan bireylerin eğitim süreçlerine uygun şekilde yönlendirilmesi açısından kritik bir önem taşıyor. Bu doğrultuda, Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Görevlisi ve Auto Train Brain CEO’su Dr. Günet Eroğlu tarafından yapılan araştırma, bu alanda çığır açacak bulgular sundu. "Diagnostics" dergisinde yayımlanan makale, elektroensefalografi (EEG) teknolojisinin nöroinflamasyon tespiti sayesinde öğrenme güçlüğünün teşhisinde önemli bir rol oynayabileceğini ortaya koydu.

Öğrenme güçlüğü ve nedenleri

Öğrenme güçlüğünün genetik, epigenetik ve çevresel faktörlerin karmaşık etkileşimi sonucu ortaya çıktığını belirten Dr. Günet Eroğlu, özellikle annenin otoimmün hastalıkları, doğum öncesi stres ve D vitamini eksikliğinin nöroinflamasyona neden olabileceğini vurguladı. Beynin işleyişini anlamanın, öğrenme güçlüğüne dair çözümler geliştirilmesi açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Dr. Eroğlu, bu konuda EEG teknolojisinin sağladığı avantajlara dikkat çekti.Dr. Günet Eroğlu

Huzursuz bacak sendromu dopamin dengesizliğine işaret edebilir Huzursuz bacak sendromu dopamin dengesizliğine işaret edebilir

EEG ile öğrenme güçlüğüne erken teşhis

Beynin kendini koruma mekanizması olan nöroinflamasyon, bir tehdit algılandığında bağışıklık hücrelerinin devreye girmesiyle oluşuyor. Bu süreç, öğrenme güçlüğü yaşayan bireylerde bazı biyolojik belirtilerin ortaya çıkmasına yol açabiliyor. EEG teknolojisinin bu biyolojik belirtileri tespit edebileceğini belirten Dr. Eroğlu, çalışmanın öğrenme güçlüğünün nörobiyolojik mekanizmalarının daha iyi anlaşılmasını ve kişiselleştirilmiş tedavi yöntemlerinin geliştirilmesini sağlayacağını ifade etti.

Yeni araştırma umut veriyor

Geleneksel teşhis yöntemlerine ek olarak EEG kullanımının, öğrenme güçlüğü yaşayan bireyler için daha erken ve kesin teşhis imkanı sunabileceğini belirten Dr. Eroğlu, bu bilimsel çalışmanın aileler ve eğitimciler için önemli bir rehber olabileceğini söyledi.

Muhabir: Doğay Akın