Ramazan ayında sağlıklı beslenme ve kilo alımını kontrol altında tutmak için Diyetisyen Yaprak Aytekin, önerilerde bulundu.
Sahurda su tüketiminin önemi
Hatay İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Diyetisyen Yaprak Aytekin, Ramazan ayında sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Aytekin, iftar ile sahur arasında 2,5 litre su içmenin önemine dikkat çekti ve bu süre zarfında yeterli sıvı alımının oruç sürecini daha sağlıklı geçirmeyi sağladığını belirtti. Ayrıca, iftar sonrası 30 dakikalık hafif tempolu yürüyüşün sağlık için faydalı olacağını ifade etti.
Sahurda tok tutan besinler
Diyetisyen Aytekin, sahurda tok tutan besinlerin tercih edilmesi gerektiğini vurgularken, sahurda yumurta, yoğurt, süt ve peynir gibi besinlerin tüketilmesinin önemine değindi. İftar ve sahur arasındaki su tüketiminin artırılması gerektiğini belirten Aytekin, iftarda ağır ve yağlı yemeklerden kaçınılması gerektiğini, yavaş yemek yenilmesinin ise tokluk hissinin daha erken oluşmasını sağlayacağını ifade etti.
Aytekin, ayrıca sahurda iftardan kalan yemeklerin tüketilmesinin doğru olmadığını belirterek, sebze yemekleri ve tam buğdaylı ekmek gibi besinlerin tercih edilmesini önerdi. Kompleks karbonhidratların, örneğin bulgur veya tam buğday ekmeği gibi yiyeceklerin tokluk hissi sağladığını ve sindirimi kolaylaştırdığını aktardı. Aytekin, sağlıklı bir Ramazan geçirmek için iftar sonrası hafif tempolu yürüyüşlerin yapılması gerektiğini de vurguladı.