İzmir’in Tire ilçesinde 3 yıl önce kuşkonmaz üretimine başlayan 39 yaşındaki Sümeyye Kınalı, ilk hasadına başladı. Kuraklığa dayanıklı olmasıyla bilinen ve Türkiye’de üretimi sınırlı olan bu sebzeyi yaygınlaştırmayı hedefleyen Kınalı, ürünlerini yurt dışına ihraç etmeyi planlıyor.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu olan ve uzun yıllar ABD’de yaşayan Kınalı, burada tanıştığı kuşkonmaz bitkisini Türkiye’de de yetiştirme kararı aldı. 3 yıl önce ortağı Ömer Arinç ile birlikte Tire’nin Eskioba Mahallesi’nde 80 dönümlük bir arazide üretime başlayan Kınalı, bu yıl ilk kez hasat yapıyor.
"Hedefimiz üretimi ve tüketimi artırmak"
Kuşkonmazın özel bakım gerektiren ancak verimli bir sebze olduğunu belirten Kınalı, üretim sürecine dair şu bilgileri paylaştı:
"Kuşkonmazın ilk 3 yılı bakım dönemi. Hasat yapmıyoruz, sadece bitkiyi besleyip büyütüyoruz. Ancak 3 yıldan sonra 12 yıl boyunca ürün alınabiliyor. Üretimi diğer sebzelere kıyasla daha kolay ve en büyük avantajı da az su istemesi. Bu yüzden kuraklığa dayanıklı ve sürdürülebilir bir sebze. Türkiye’de hem üretimi hem de tüketimi düşük. Bizim amacımız bu sebzeyi ülkemizde daha fazla tanıtmak ve dış pazara açılmak."
Avrupa’da büyük talep gören kuşkonmaz için Almanya, Hollanda, İtalya ve İngiltere pazarlarını hedeflediklerini söyleyen Kınalı, ürünlerinin kalitesi nedeniyle olumlu geri dönüşler aldıklarını dile getirdi.
Tire'nin iklimi üretimi destekledi
Ortaklardan Ömer Arinç ise ilk etapta bu yıl ürün almayı beklemediklerini ancak Tire’nin toprak yapısı ve ikliminin kuşkonmaz için oldukça elverişli olması sayesinde sürpriz bir şekilde verim elde ettiklerini belirtti. Arinç, “Bu yıl yaklaşık 5 ton ürün hasat etmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki yıl ise dekardan 1 ton verim almayı hedefliyoruz. Tam kapasiteye ulaştığımızda Almanya'ya ihracata başlayacağız” dedi.
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin ve Tire Tarım ve Orman Müdürü Eda Özden, kadın ve genç üreticileri her zaman desteklediklerini belirterek, su tasarrufu sağlayan tarımsal üretimin önemine dikkat çekti.