SAĞLIK

Türkiye nüfusunun yüzde 92'si kirli hava soluyor!

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun (THHP) altıncı Kara Raporu yayınlandı. Hava kirliliği kaynaklı ölümler, önceki yıllara oranla artış gösteriyor. İzmir tehdit altında!

Abone Ol

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun (THHP) altıncı Kara Raporu yayımlandı. Raporda, hava kirliliğinin fosil yakıtlara bağımlılığın önemli bir çevresel bedeli olduğu vurgulanıyor. İlk kez meme kanseri ile hava kirliliği arasındaki ilişki inceleniyor. Hava kirliliği nedeniyle gerçekleşen ölümler, önceki yıllara göre artış gösterdi;  THHP, 2016'dan bu yana Türkiye genelinde hava kalitesi verilerini, mevzuat, politika ve uygulamaları incelemeye devam ediyor ve altıncı Kara Raporu’nda hava kirliliğiyle ilgili sorunları ortaya koyarak somut çözüm önerileri sunuyor. Temiz hava politikalarıyla Türkiye’de 68 bin 440 ölümün önlenebileceği belirtiliyor.  Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre nüfusun yüzde 92’si, kirli hava soluyor. En kirli havaya sahip il ise Hakkâri..

İzmir alarm veriyor! 

İzmir ciddi bir durumla karşı karşıya. Kara Rapor'a göre hava kirliliğine neden olan PM10 ve kanserojen PM2,5 partikülleri, İstanbul, Ankara ve İzmir’de düzenli olarak yeterince ölçülmüyor. Kısıtlı resmi verilere göre, İstanbullular 2022 yılında ortalama 38,41 μg/m³ PM10 kirliliğine maruz kaldı; bu, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kılavuz değerinin iki buçuk katı. PM2,5 ise yeterince ölçülmedi. 2022 yılı itibarıyla Ankara'da PM10 ortalaması 39,25 μg/m³, İzmir'de ise 45,18 μg/m³ olarak kaydedildi. İzmirliler yıl boyunca ulusal mevzuatın belirlediği sınır değerinin üzerinde kirli hava soluyor, Ankara ve İstanbul ise bu limitin sınırında kalıyor.

Terimlerin anlamları

μg/m³, mikrogram/metreküp anlamına gelir.

PM, "Particulate Matter" yani "Partikül Madde"nin kısaltmasıdır.

PM10: 10 mikrometreden daha küçük parçacıkları içerir.

Pm2,5:  2.5 mikrometreden daha küçük parçacıkları içerir.