Obezite, günümüzde sağlık sistemini tehdit eden en büyük sorunlardan biri olarak dikkat çekiyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, obezite oranının artış hızının en yüksek olduğu ülkelerden biri Türkiye. Uzmanlar, 2060 yılında dünya genelinde obezite oranının yüzde 70’e, Türkiye’de ise yüzde 94’e ulaşacağına dikkat çekiyor. İstanbul’da gerçekleştirilen bir projede, obezitenin önlenmesine yönelik çözüm önerileri ve toplumu bilinçlendirecek çalışmalar masaya yatırıldı.

2060’da Türkiye’de obezite oranı yüzde 94 olacak!

Dünya genelinde obezite oranlarının hızla arttığı belirtilen raporlara göre, Türkiye’de bu oran alarm verici seviyelere yükselmiş durumda. Hipertansiyon ve Ateroskleroz Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Erdine, Türkiye’nin şu anda yüzde 20’sinin obez olduğunu, yüzde 35’inin ise aşırı kilolu olduğunu ifade etti. Ancak, 2060 yılına gelindiğinde obezite oranının Türkiye’de yüzde 94'e ulaşmasının beklendiği bildiriliyor. Prof. Dr. Erdine, bu sorunun ciddiyetine dikkat çekerek, çözüm için ciddi bir farkındalık yaratılmasının önemini vurguladı.

Aflatoksinler nedir? Yediğimiz yiyeceklerin içinde bulunuyor mu? Aflatoksinler nedir? Yediğimiz yiyeceklerin içinde bulunuyor mu?

İnternet ve gıda endüstrisi obeziteyi tetikliyor

Obezitenin başlıca sebeplerinden biri olarak gıda endüstrisi ve internetin etkisi gösteriliyor. Prof. Dr. Manuel Tena-Sempere, 30 yıl önce aşırı yağ tüketiminin obeziteye yol açtığı düşünülürken, bugün şekerin tüketiminin daha büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Tena-Sempere, gıda endüstrisinin bu sorundaki rolüne de dikkat çekerek, insanların sağlıksız gıdalara yönlendirilmesinin büyük bir tehlike oluşturduğunu ifade etti. Ayrıca, internetin aşırı yemek tüketimi ve hareketsiz yaşam tarzını teşvik etmesi nedeniyle obezite oranlarının arttığı vurgulandı.

Kaynak: Haber Merkezi