İzmir’in Urla ilçesinde yetişen ve karaciğer dostu olarak bilinen coğrafi işaretli sakız enginarında hasat yoğunluğu yaşanıyor. Aralık ayında başlayan hasat mayıs sonuna kadar sürerken, tarlada 20 TL olan enginar tezgahta 40-50 TL arasında satılıyor.
Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor
Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan, sakız enginarının aromasıyla fark yarattığını belirterek, pandemi sonrası internet satışlarının arttığını söyledi.
“Eskiden sadece bu bölgelerde ve İstanbul’da tüketilirdi. Şimdi internet sayesinde Türkiye'nin her yerine ulaşıyor. Üreticilerimiz bu konuda büyük mücadele veriyor. Kooperatifler de sürece destek veriyor” dedi.
Soğuk ve kuraklık üreticiyi zorluyor
Bu yıl iklim koşullarının üretimi olumsuz etkilediğini vurgulayan Uslucan, mart ayında yaşanan kırağının ürünlere zarar verdiğini ifade etti.
“Mart ortasında kırağı oldu, büyük zarar verdik ama ardından hava toparladı. Ancak kuraklık ciddi sıkıntı yaratıyor. Her yıl daha da kötüye gidiyor” diyerek endişelerini dile getirdi.
800 dönümde üretim yapılıyor
Urla’da yaklaşık 800 dönüm arazide enginar üretildiğini aktaran Uslucan, “Enginarın pazardaki fiyatı 35-50 TL arasında değişiyor. Çanak olarak işlenen hali daha yüksek fiyatlara satılıyor. Festival sayesinde de enginar daha çok tanıtılıyor” dedi. Uslucan ayrıca, vatandaşları 25-26-27 Nisan’da düzenlenecek 11. Uluslararası Urla Enginar Festivali’ne davet etti.
Gençler üretimden uzaklaşıyor
Üretici yaşının yükseldiğine dikkat çeken Uslucan, “60 yaşındaki çiftçiler tarlada ama gençleri göremiyoruz. Gençleri toprakla barıştırmak zorundayız” diyerek tarımsal üretimde genç nüfusa ihtiyaç olduğunu söyledi.
“Sabah Ya Allah Bismillah deyip başlıyoruz”
67 yaşındaki çiftçi Bülent Karabin, enginarı her şekilde tüketmenin mümkün olduğunu belirtti: “Zeytinyağlı, etli, nasıl isterseniz yapabilirsiniz. Ağustosta uyandırırız, sonra sulama, çapa derken sezon başlar. Bereketli bir yıl geçiriyoruz.”
Karabin, gençlerin üretime uzak durmasının ileride büyük sıkıntılara neden olacağını söyledi. Eşi Gül Karabin ise, “Yaz-kış bu tarladayız. Masrafımız çok, sabahtan akşama kadar çalışıyoruz, geceleri de evde enginar temizliyoruz” diyerek üretici kadınların yükünü anlattı.