Dünya Uyku Günü dolayısıyla Türk Toraks Derneği Uykuda Solunum Bozuklukları Çalışma Grubu yürütme kurulu üyesi Doç. Dr. Canan Gündüz Gürkan, obstrüktif uyku apnesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Uyku apnesi olan bireylerin trafik kazası riskinin sağlıklı bireylere göre 2.5 kat fazla olduğunu belirten Gürkan, uygun tedaviyle bu riskin yüzde 70 oranında azaldığını ifade etti. Uzmanlar, uykunun beslenme ve fiziksel aktivite kadar sağlık için kritik bir unsur olduğunu vurguluyor.
Uyku apnesi, ciddi hastalıklara yol açabiliyor
Uyku kalitesinin bozulması, birçok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor. Doç. Dr. Canan Gündüz Gürkan, obezite, diyabet, koroner arter hastalığı ve kardiyovasküler ölümlerle kötü uyku arasındaki bağlantıya dikkat çekerek şu bilgileri verdi:
“Dünyadaki sıklığı giderek artan ve kadınların yüzde 17’sinde, erkeklerin ise yüzde 34’ünde görülen obstrüktif uyku apnesi, uyku merkezlerinde en sık karşılaşılan hastalıklardan biridir. Tedavi edilmediğinde kardiyovasküler sistem başta olmak üzere tüm vücut sistemlerini etkileyen ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uyku apnesi olan bireylerde gündüz aşırı uykululuk görülmesi nedeniyle trafik kazası riski sağlıklı bireylere kıyasla 2.5 kat daha fazladır. Ancak, uygun tedaviyle bu riskin yüzde 70’e varan oranda azaldığı kanıtlanmıştır.”
Ayrıca, sürücülerin uyumuyor olmasına rağmen uykusuzluk şikayeti yaşaması durumunda bile güvenli sürüş yetisinin tehlikeye girdiği bildirildi.
Kaliteli uykunun 6 temel etkeni
Uyku kalitesinin artırılması için dikkat edilmesi gereken faktörleri açıklayan Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, sağlıklı bir uykunun sadece süresine değil, aynı zamanda etkinliğine ve kalitesine de bağlı olduğunu belirtti. Çuhadaroğlu, kaliteli uyku için şu önerilerde bulundu:
- Uyku süresi en az 7 saat olmalı.
- Uykunun zamanlaması ve düzenliliği sağlanmalı.
- Uyku sırasında etkin ve dinlendirici olması sağlanmalı.
- Ortam ışığı en aza indirilmeli, telefon ekran ışığı gibi uyaranlardan kaçınılmalı.
- Gürültü ve aşırı sıcak gibi dış etkenler önlenmeli.
- Uyanıkken kişinin odaklanabilme becerisi yüksek olmalı.
Uzmanlar, uyku hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, yaşam kalitesini artırmak adına bireylerin sağlıklı uyku alışkanlıkları kazanmasının önemine vurgu yaptı.