Geçtiğimiz günlerde ani bir şekilde hayatını kaybeden ünlü şarkıcı Volkan Konak, düzenli olarak check-up yaptıran ve sağlığını ciddiyetle önemseyen bir isimdi. Ancak, Konak’ın sağlıklı olduğu yönündeki açıklamalarına rağmen ölümünden önceki dönemde sağlık sorunları neden fark edilmedi? Bu soru, hem yakın çevresi hem de halk arasında büyük bir merak konusu oldu. Türkiye’de hemen hemen her hastanede ve sağlık merkezinde sunulan check-up paketlerinin ne kadar güvenilir olduğu, uzmanlar tarafından sorgulanmaya başlandı. Kardiyologlar, check-up’ların aslında ne kadar detaylı olması gerektiğini ve birçok kişinin yanlış bilgiyle sağlıklı olduklarını düşündüğünü vurguluyor.

Check-up'tan geçtim, sağlıklıyım dediğimde yanıldım

Ünlü şarkıcı Volkan Konak, ramazan ayı öncesi sağlık kontrolü yaptırmış ve “turp gibiyim” demişti. Ancak ani ölümüne kadar kendisini sağlıklı hisseden Konak'ın rahatsızlığı neden fark edilmedi? Hürriyet yazarı Fulya Soybaş, check-up'ın büyük sağlık merkezlerinden küçük sağlık noktalarına kadar yaygın bir şekilde satıldığını ve çoğu zaman eksik ve yanıltıcı olabileceğine dikkat çekiyor. Kardiyolog Prof. Dr. Selen Yurdakul, check-up'ın “tam” olması gerektiğini, bunun da doğru testler ve görüntüleme yöntemleriyle yapılması gerektiğini belirtiyor.

Yurdakul, sağlıklı bireylerin bile, ailesinde kalp hastalığı bulunmayan, aşırı kilolu ya da sigara içmeyen bireylerin bile tam bir check-up yaptırmasının önemine vurgu yaparak, sadece kan sayımı veya basit testlerle check-up’ın tamamlanmış sayılmaması gerektiğini söylüyor. Bunun yerine, geniş bir biyokimya testi, kalp ultrasonu ve EKG gibi testlerle detaylı bir incelemenin yapılması gerektiğini belirtiyor.

Erken tanı her zaman yeterli değil: Yaşam tarzınız hayati önem taşıyor

Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Kınıkoğlu ise hiçbir check-up'ın, kalp krizi ya da kanser gibi hastalıkların kesin olarak tespit edilmesinde yeterli olmadığını belirtiyor. Erken tanı önemli olmakla birlikte, yaşam tarzı değişikliklerinin çok daha önemli olduğuna dikkat çekiyor. Kınıkoğlu, "Kalp içinde plaklar oluştuğunda, o plaklar ne zaman kopacak, biz bile bilemeyiz. Dolayısıyla yaşam tarzını değiştirmediğiniz sürece hiçbir erken tanı tek başına sizi koruyamaz," diyor. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek, düzenli egzersiz yapmak ve dengeli beslenmek, hastalıklardan korunmanın en önemli anahtarı olarak görülüyor.

Check-up'a dikkat: Her test tam değil

Check-up’lar, sağlık merkezlerinde en popüler hizmetlerden biri olmasına rağmen, uzmanlar bu konuda uyarıyor. Pek çok sağlık merkezi, “tam” check-up adı altında genellikle yüzeysel testler sunuyor ve bu da kişileri yanıltarak sağlıklı oldukları hissine kapılmalarına yol açabiliyor. Kişilerin özellikle kalp ve damar sağlığı konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Kardiyologlar, genetik yatkınlığı olan kişilerin bu konuda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor.

Yapay zeka desteği ile tüp bebek tedavisi Yapay zeka desteği ile tüp bebek tedavisi

Check-up'ın sınırları: Sağlık güvenceniz olmaz

Birçok kişinin hayatını kurtaran erken tanı, doğru yapılan testlerle mümkünken, eksik yapılan bir check-up kişiyi yanıltabilir. Özellikle düşük fiyatlarla satılan check-up paketlerinde, birçok önemli testin yer almadığına dikkat çeken uzmanlar, check-up’tan sonra kişinin sağlık durumu hakkında kesin bir değerlendirme yapmak yerine, sağlıklı yaşam alışkanlıklarına odaklanılması gerektiğini ifade ediyor. “Check-up yapmak bir güvence değildir,” diyen uzmanlar, erken tanının çok önemli olduğunu ama aynı zamanda kişilerin günlük yaşamlarında sağlıklı tercihler yapmalarının da hayati olduğunu belirtiyor.

Kaynak: haber merkezi