TEKNOLOJİ

Yapay zeka sanatı zirvede: Robot Ai-Da'nın portresi Rekor fiyata satıldı!

Dünyanın ilk insansı robot sanatçısı Ai-Da, İngiliz matematikçi Alan Turing'in portresini çizerek müzayedede rekor fiyata satışa sundu. Portre, sanat dünyasında yeni bir çağın işareti olarak tanımlandı.

Abone Ol

İnsan benzeri özellikleriyle yapay zekanın sanat dünyasındaki sınırlarını zorlayan Ai-Da, İngiliz matematikçi Alan Turing’in portresini rekor bir fiyata satarak dikkatleri üzerine çekti. Sotheby’s müzayede evinde sergilenen ve "A.I. God. Portrait of Alan Turing" adlı 2,2 metre yüksekliğindeki portre, başlangıç fiyatının çok üzerinde bir değere alıcı bularak, yapay zekanın sanat üzerindeki etkisini gösterdi. Ai-Da, çizim sürecini insan benzeri bir yaklaşımla gerçekleştirirken, portre için gelen 27 teklif arasında en yüksek bedel 1,32 milyon Amerikan doları oldu.

Ai-Da’dan sanat tarihinde bir ilk

İnsansı robot Ai-Da tarafından yapılan Turing portresi, ilk kez bir humanoid robotun elinden çıkan ve bu kadar yüksek bir bedelle alıcı bulan sanat eseri olarak tarihe geçti. Sotheby’s müzayede evinde sergilenen eserin ön satış tahmini 120.000-180.000 Amerikan doları arasındayken, New York'taki satışta 1,32 milyon Amerikan doları gibi rekor bir bedel elde edildi. Sotheby’s bu satışla ilgili olarak, "Bugün, bir humanoid robot sanatçısı tarafından yapılan ilk sanat eserinin müzayedeye çıkmasının ardından elde edilen rekor fiyat, modern ve çağdaş sanat tarihindeki önemli bir anı işaret ediyor ve yapay zeka teknolojisi ile küresel sanat piyasası arasındaki artan kesişimi yansıtıyor" açıklamasında bulundu.

Ai-Da’nın sıra dışı sanat yolculuğu

Ai-Da, insan benzeri bir kadın formunda tasarlanmış dünyanın en gelişmiş robot sanatçısı olarak tanınıyor. Adını, ilk bilgisayar programcısı Ada Lovelace’tan alan Ai-Da, Turing portresi için tercih ettiği soluk tonlar ve kırık yüz hatlarıyla, Turing’in yapay zeka alanında karşılaştığı zorlukları ve bu alanın doğasını simgelemeyi amaçladı. Tasarımcısı Aidan Meller, “Tarihteki en büyük sanatçılar, dönemlerinin sorunlarıyla mücadele etti ve toplumun değişimlerini hem kutladı hem de sorguladı,” diyerek, Ai-Da’nın yaratım sürecine dair ipuçları verdi. Ai-Da, izleyicileri yapay zekanın etik ve toplumsal sonuçları üzerine düşünmeye davet ederek, "Benim eserimin temel değeri, yeni teknolojiler hakkında diyalog yaratmaya hizmet etme kapasitesidir," dedi.

Alan Turing portresiyle yapay zekanın geleceğine ayna

İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'na karşı şifre çözücü olarak tanınan ve modern bilgisayar biliminin temellerini atan Alan Turing, yapay zekanın olasılıklarını sorgulayan ilk düşünürler arasındaydı. Ai-Da'nın bu portresi, Turing'in bilgisayar teknolojilerine olan katkılarına gönderme yaparken, yapay zekanın sanatta nasıl bir yol alabileceğini de gözler önüne seriyor. Ai-Da, “Alan Turing'in portresi, izleyicileri yapay zekanın ve bilgisayar teknolojilerinin doğası üzerinde düşünmeye davet ederken, bu ilerlemelerin etik ve toplumsal sonuçlarını da sorgulamaya çağırıyor” ifadelerini kullanarak, portresinin ardındaki felsefeyi de gözler önüne serdi.