Alkolik hepatit nedir? Karaciğerin korunması için bilinmesi gerekenler Alkolik hepatit nedir? Karaciğerin korunması için bilinmesi gerekenler

1. Sindirim süreci

Yemek yedikten sonra, vücudunuz enerji harcayarak sindirim sürecine başlar. Mide ve bağırsaklar, yiyecekleri parçalamak ve emmek için daha fazla kan akışına ihtiyaç duyar. Bu durum, diğer organlara, özellikle de beyne giden kan akışını azaltarak yorgunluk hissine yol açabilir .

2. Kan şekerindeki dalgalanmalar

Yemek yediğinizde, özellikle de yüksek karbonhidratlı ve şekerli gıdalar tükettiğinizde, kan şekeriniz hızla yükselir. Bu yükselmenin ardından insülin hormonu salınır ve bu da kan şekerinizin düşmesine neden olabilir. Düşen kan şekeri, halsizlik ve uyku hali gibi belirtilere yol açabilir .

3. Melatonin salgısı

Yemek yedikten sonra bazı gıdalar, özellikle de triptofan içerenler (örneğin, hindi, süt ve badem), melatonin üretimini teşvik edebilir. Melatonin, uyku düzeninde önemli bir rol oynayan bir hormondur ve bu da yemek sonrası uyku isteğini artırabilir .

4. Psikolojik faktörler

Yemek yedikten sonra rahatlama hissi de önemli bir rol oynar. İnsanlar genellikle yemekten sonra dinlenme ihtiyacı hissederler. Bu psikolojik rahatlama, uyku isteğini artırabilir .