Osmanlı Devleti'nin Akdeniz’i bir Türk gölü haline getirdiği zaferin yıl dönümünde, 16 savaş gemisi İstanbul Boğazı’nda geçit töreni gerçekleştirdi. Karadeniz’den boğaza giriş yapan savaş gemilerine, Türkiye’nin ilk amfibi hücum gemisi TCG Anadolu'da eşlik etti.

Adsız Tasarım (14)

Preveze Deniz Zaferi ve Deniz Kuvvetleri Günü etkinlikleri çerçevesinde bugün Deniz Kuvvetleri’ne ait 13 gemi, Türkiye’nin çeşitli limanlarını ziyaret edecek.Bu etkinlik kapsamında gemiler bugün saat 16.00’ya kadar halka açık olacak.

Preveze

Türk Denizcilik Tarihi

Türklerin denizcilik tarihi Selçuklu Türklerinin 26 Ağustos 1071 tarihinde Malazgirt muharebesini kazanıp Anadolu’ya yerleşmesinden 10 yıl sonra başlar. Denizlerle Türkleri tanıştıran ilk öncü Çaka Bey'dir.Türk denizciliği açısından bu yönde atılan ilk adım, Sakız adası yakınlarında Bizans Donanmasına karşı kazanılan ve ilk Türk deniz zaferi olan Koyun adaları muharebesi olmuştur.

Osmanlı Devleti’nin denizlere açılma serüveni 14. yüzyılda Karamürsel’de ilk Türk tersanesi ve Gelibolu’da bir üs kurulmasıyla başlamıştır. Osmanlı Devleti dünya denizcilik tarihine; Barbaros Hayreddin, Oruç Reis, Turgut Reis ve Uluç Ali Reis gibi ünlü denizciler kazandırmıştır.

Preveze Zaferi

Preveze Deniz Zaferi (27 Eylül 1538)  ,Osmanlı İmparatorluğu ile Kutsal İttifak Donanması arasında gerçekleşmiş ve Osmanlı tarihindeki en büyük deniz zaferlerinden biridir. Zafer, Osmanlı Devleti'nin Akdeniz'deki deniz üstünlüğünü perçinlemiş ve Akdeniz'i adeta bir Osmanlı gölü haline getirmiştir.

27 Eylül 1538 tarihinde, Yunanistan'ın kuzeybatısında bulunan Preveze yakınlarındaki denizlerde iki donanma karşı karşıya geldi. Barbaros Hayreddin Paşa, Kutsal İttifak donanmasından daha küçük bir kuvvetle savaşa girdi. Ancak Osmanlı donanması, manevra kabiliyeti yüksek gemilerle daha etkili bir savaş taktiği izledi.

“Denizlere hâkim olan cihana hâkim olur” 

Andrea Doria'nın komutasındaki Kutsal İttifak donanması, Osmanlı'nın beklenmedik manevraları karşısında zor anlar yaşadı. “Denizlere hâkim olan cihana hâkim olur” sözlerinin sahibi, Türkler'in denizler fatihi Barbaros Hayreddin Paşa’nın stratejik dehası ve  Osmanlı denizcilerinin ustaca taktikleriyle 1538 yılında, Kutsal İttifak donanması büyük bir yenilgiye uğratıldı.

Denizlerde Altın Çağ

Osmanlı Akdeniz hakimiyeti bu zaferle pekiştirildi ve Akdeniz'deki Venedik ve İspanyol etkisi önemli ölçüde azaldı.Kutsal İttifak dağıldı ve Avrupalılar, Osmanlı donanmasının üstünlüğünü kabul etmek zorunda kaldılar.Zaferden sonra Barbaros Hayreddin Paşa, Osmanlı donanmasının efsanevi bir komutanı olarak anılmaya devam etti.Bu zafer, Osmanlı İmparatorluğu'nun denizlerdeki altın çağı olarak bilinen dönemi başlattı.

Zehir tacirlerine dev operasyon! Zehir tacirlerine dev operasyon!

Preveze Deniz Zaferi, Türk denizcilik tarihinde büyük bir öneme sahiptir ve her yıl 27 Eylül'de "Deniz Kuvvetleri Günü" olarak kutlanmaktadır.