Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yarın açılacak Antalya Havalimanı'nın yeni terminal binalarının önünde yaptığı açıklamada, havacılığın yalnızca mesafeleri kısaltmakla kalmayıp, aynı zamanda kültürel bağları güçlendiren, topluluklar arasında köprüler kuran ve ekonomik kalkınmayı teşvik eden stratejik bir sektör olduğunu belirtti.

Türkiye'nin havacılıkta küresel merkez olma hedefi

Türkiye'nin Asya, Avrupa ve Afrika'nın birleşim noktasında, 4 saatlik uçuş mesafesiyle 1,5 milyar insanın yaşadığı 67 ülkeye ulaşabileceği eşsiz bir coğrafi avantaja sahip olduğunu vurgulayan Uraloğlu, Türkiye'nin bu avantajıyla havacılıkta dünyanın önde gelen transit merkezlerinden biri olma yolunda olduğunu ifade etti.

2002 yılından bu yana sivil havacılık politikalarıyla sektörü özel girişimlere açarak rekabeti artırdıklarını ve hızla büyüyen bir havacılık sektörünü inşa ettiklerini belirten Uraloğlu, Türkiye'yi son 23 yılda dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerden biri haline getirdiklerini söyledi. Ayrıca, Türkiye’de her yıl yaklaşık 1,4 havalimanı açıldığını aktardı.

Ege Üniversitesi (1)-2

Antalya Havalimanı'nda kapasite artışı

Uraloğlu, sivil havacılıkla ilgili Türkiye’nin geçmişine de değinerek, Türk Hava Postaları adıyla faaliyete başlayan 4 uçaklı ilk filo ile bugünkü Türk Hava Yolları'nın, tüm dünyayı kapsayan geniş uçuş ağına dönüştüğünü söyledi. Türkiye'deki havalimanı sayısının 2002'de 26 iken bugün 58’e yükseldiğine dikkat çeken Uraloğlu, 16 yeni havalimanı daha açıldığını ve bu sayede sivil havacılığın büyük bir ivme kazandığını kaydetti.

Havalimanlarının, her bölgenin kültürünü yansıtan mimarilerle inşa edildiğini belirten Uraloğlu, Çukurova Havalimanı'nın bölgenin kültürüne uygun olarak tasarlandığını ve ülkemizi uluslararası havacılık merkezi yapacak olan İstanbul Havalimanı'nın ise modern mimarisiyle dikkat çektiğini söyledi. Bölgesel havalimanlarıyla kaynakların daha verimli kullanıldığını ve bu sayede daha fazla insana ulaşılabildiğini de vurguladı.

Sivil havacılıkta stratejik yatırımlar

Uraloğlu, 2002 yılından bu yana yapılan yatırımlar sayesinde, Türkiye'nin havacılık sektörünün önemli bir gelişim gösterdiğini ifade ederek, havalimanları ve uçuş ağındaki artışın yolcu sayısına da yansıdığını belirtti. 2023'te 214 milyonun üzerinde yolcu taşıyarak tüm zamanların rekorunu kıran sektörün, 2024'te ise 230 milyon yolcu taşıması bekleniyor.

Bakan, Bombacı Mülayim'i cezaevinde ziyaret etti Bakan, Bombacı Mülayim'i cezaevinde ziyaret etti

Antalya Havalimanı’nın yeni terminal binalarının, bölgedeki turizm ve ekonomi için büyük önem taşıyacağını belirten Uraloğlu, 2024’te 39 milyon yolcuya hizmet verilmesinin beklendiğini, bu sayının 2029'da 45 milyona ulaşacağını söyledi. Yeni terminal binalarının açılmasıyla Antalya Havalimanı'nın yıllık kapasitesinin 35 milyondan 82 milyona çıkarıldığını, bu projeyle Antalya Havalimanı'nın yolcu kapasitesi açısından İstanbul Havalimanı'ndan sonra ikinci sıraya yerleşeceğini aktardı.

Son olarak, yatırımın devlet bütçesinden herhangi bir ödeme yapılmadan gerçekleştirildiğini ve 25 yıl süresince 8,5 milyar euro kira geliri sağlanacağı bilgisini veren Uraloğlu, havalimanının bölge ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını, ayrıca çevreye duyarlı bir şekilde uçak yakıtının taşınması için 29 kilometrelik boru hattı inşa ettiklerini belirtti.

Kaynak: TRT Haber