Enise Öziç, doğum sonrası süreçte hormonlardaki hızlı düşüşün annede kimyasal değişikliklere yol açtığını belirtti. Bu kimyasal değişikliklere ek olarak bebek sahibi olmanın yol açtığı sosyal ve psikolojik değişikliklerin, anneyi olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. Öziç, "Bu belirtileri uzun süre yaşadığını düşünen annelerin psikolog veya psikiyatrist desteği alması önemlidir" dedi.
Annelik hüznü, depresyon ve psikoz süreçleri
Yeni anneler, annelik duygusunun yoğunluğu ile birlikte bazı psikolojik zorluklarla karşılaşabiliyor. Uzman Klinik Psikolog Enise Öziç, yeni doğum yapan annelerin sırasıyla annelik hüznü, doğum sonrası depresyon ve doğum sonrası psikoz gibi duygusal süreçlerden geçebildiklerini belirtti.
Öziç, annelik hüznünün doğumdan sonraki 3-4 gün içinde başladığını ve genellikle 10-15 gün içinde kendiliğinden geçtiğini söyledi. Bu süreçte sık ağlama, huzursuzluk, uykusuzluk ve sinirlilik gibi belirtilerin görülebileceğini, ancak bu durumların geçici olduğunu ve annelerin paniğe kapılmaması gerektiğini ifade etti.
Doğum sonrası depresyon ve belirtileri
Doğum sonrası depresyonun, doğumdan bir ay sonra başlayabileceğini belirten Uzman Klinik Psikolog Enise Öziç, depresyonun belirtilerinin şunlar olabileceğini söyledi: "Bebeklerini sevemedikleri düşüncesi, yoğun endişeler, yetersizlik kaygıları, obsesif düşünceler, iştahsızlık, anksiyete ve bebekle ilgilenememe." Bu tür belirtileri uzun süre yaşayan annelerin profesyonel yardım alması gerektiğine dikkat çekti.
Duygu değişimleriyle başa çıkmanın yolları
Jill Churchill'in "Mükemmel bir anne olmak imkânsızdır, ancak iyi bir anne olmanın milyonlarca yolu vardır" sözünü hatırlatan Öziç, doğum sonrası duygu değişimlerinden başa çıkmak için şu önerileri sundu:
- Bazı günler iyi, bazı günler kötü olabileceğinizi kabul edin.
- Yakınlarınızdan yardım isteyin ve nasıl yardımcı olabileceklerini belirtin.
- Beklentilerinizde gerçekçi olun.
- Kendinizi izole etmeyin, aile ve arkadaşlarınızla iletişimde olun.
- Eşinizle birlikte kaliteli vakit geçirmeye çalışın.
- Eskiden size iyi gelen şeyleri yeniden yapmaya özen gösterin.
- Bebeğiniz uyuduğunda dinlenmeye çalışın.
- Beslenmenize dikkat edin, kafein ve alkolden kaçının.
- Dışarıya çıkıp yürüyüş yapın, hava alın ve egzersiz yapın.
- Geçmişte ya da gelecekte olmamaya çalışın, yalnızca o anı yaşayın.