Ağrı kesiciler neden kadınlarda daha az etkili? Ağrı kesiciler neden kadınlarda daha az etkili?

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Kaya, Ramazan sonrası öğün sayısının artması ve aşırı yemek tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, sindirim sisteminin bu sürece kontrollü hazırlanması gerektiğini söyledi.

"Tatlı tüketiminde porsiyon kontrolü önemli"

Bayram kahvaltısında az tuzlu peynir, zeytin, tam tahıllı ekmek ve bol yeşillik tüketmenin güne enerjik başlamayı sağlayacağını belirten Kaya, özellikle tatlı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

"Bayram denildiğinde akla şeker ve tatlılar geliyor. Özellikle baklava ve şerbetli tatlılar fazla tüketildiğinde kan şekerini hızla yükseltebilir. Bunun yerine porsiyon kontrolü yaparak az miktarda tüketmek veya hafif tatlıları tercih etmek daha sağlıklı olacaktır. Öğün araları en az 2, en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenlenmelidir. Ara öğünlerde ise taze meyveler, az şekerli kompostolar, ayran ve kefir gibi içecekler tüketilebilir."

Kalp hastalarına özel uyarı

Bayram süresince günde en az 2-2,5 litre su tüketmenin kalp sağlığı açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Kaya, şu tavsiyelerde bulundu:

"Kalp yetmezliği olan hastalarımızın en fazla 1,5-2 litre su tüketmesi gerekiyor. Aksi halde vücutta su birikir ve ödem oluşabilir. Tansiyon hastaları için tuz tüketimini sınırlamak büyük önem taşıyor. Salamura ürünler, turşu ve aşırı tuz içeren atıştırmalıklardan kaçınılmalı. Kızartmalar yerine ızgara, haşlama veya fırın yemekleri tercih edilmelidir. Lif içeren sebzeler ve tam tahıllı ürünler, sindirimi desteklerken kalp sağlığını da koruyacaktır."

Diyabet ve hipertansiyon hastalarının meyve tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat etmesi gerektiğini belirten Kaya, düşük glisemik indekse sahip elma, armut ve çilek gibi meyvelerin daha sağlıklı alternatifler olduğunu söyledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı