Lokman Hekim Van Hastaneleri uzmanları, bir aylık Ramazan ayından sonra vatandaşların beslenmelerine dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulundular. Özellikle bayramda aşırı yeme alışkanlıklarından kaçınılması gerektiği vurgulandı.
Bayramda sağlıklı beslenme önerileri
Ramazan Bayramı’nda yapılması gereken beslenme ile ilgili açıklamalarda bulunan Lokman Hekim Van Hastaneleri Diyetisyeni Funda Budak, dengeli beslenmenin hayatın her döneminde ilke edinilmesi gerektiğini ifade etti. Budak, Ramazan ayı boyunca yavaşlayan sindirim sistemi ve metabolizmaya aniden yüklenmenin, mide ve bağırsaklarda birçok rahatsızlığa neden olabileceğine dikkat çekti. “Genellikle safra kesesi veya mide rahatsızlıkları bu dönemde daha belirgin hale gelebilir” diyerek, Ramazan sonrası aşırı yemek tüketiminin, gaz sıkıntısı, ishal, mide reflüsü, safra kesesi hastalıkları, yüksek tansiyon ve şeker metabolizması bozukluklarına yol açabileceğini belirtti.
Budak, bayram sabahı aileyle yapılacak kahvaltılarda dikkat edilmesi gerekenler hakkında da bilgi verdi: “Hafif, doğal, sağlıklı ve yeterli miktarda ilkelerine dikkat edilmelidir. Yağlı, fazla şekerli ve fazla miktarda yemek, bayramın ilk gününü mide ve bağırsak rahatsızlıkları ile geçirmenize sebep olabilir.”
Öğün sayısına dikkat edin
Bayramda her zamanki gibi 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde beslenmenin daha sağlıklı olacağını belirten Budak, Ramazan sonrası birden 6 öğün yapmanın zorlayıcı olabileceğini, bu nedenle ilk gün 3 öğünle başlanmasının yeterli olabileceğini söyledi. “Sonraki günlerde ara öğünlerle 6 öğüne ulaşmak daha sıkıntısız olacaktır” diyerek, her ana öğünde besin gruplarının her birinden azar azar da olsa bulundurulmasını önerdi. Ayrıca bayram tatlılarının da dikkatli seçilmesi gerektiğini ifade etti. “Sütlü ve hafif tatlılar tercih edilmelidir” dedi.
Hareket etmek ve su tüketimi
Vatandaşların hareket etmelerinin, fazla kalorileri yakmak adına faydalı olacağını belirten Budak, Ramazan sonrası sıcak yaz günlerinde aşırıya kaçmamak gerektiğini vurguladı. "Günlük 30 dakikalık sabah ve akşam yürüyüşleri yaparak hareket edebilirsiniz. Ancak, sağlığınızı bozmayacak şekilde dozunu ayarlamak önemlidir." Sebze ve meyve tüketimini artırarak tatlı eğilimini azaltabileceğini belirten Budak, her öğünde salata veya zeytinyağlı sebze yemekleri tüketilmesini önerdi. Ayrıca, kabuklu yenilebilen meyvelerin kabuğuyla yenmesi gerektiğine değindi.
Sıvı tüketimine dikkat
Bayram dönemiyle birlikte günlük su ihtiyacını karşılamak gerektiğini söyleyen Budak, günde 2,5-3 litre su içmenin sağlık açısından önemli olduğunu belirtti.