Yemeklerin yanında hem de atıştırmalık olarak sofralarınızda yer bulacak. Üstelik, humus yapmak sanıldığı kadar zor değil; birkaç temel malzeme ile evde kolayca hazırlayabilirsiniz. İşte adım adım humus tarifi ve püf noktaları.
Humus için gerekli malzemeler:
- 2 su bardağı nohut (yaklaşık 250 gram)
- 2 diş sarımsak
- 2 adet limon
- 1 tatlı kaşığı karbonat (isteğe bağlı)
- ½ su bardağı tahin (yaklaşık 90-100 ml)
- ½ çay bardağı zeytinyağı
- 1,5 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kimyon
Üzeri için
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 yemek kaşığı haşlanmış nohut
Humus yapım aşamaları
1. Nohutları hazırlama
Humusun temel malzemesi olan nohutları, bir gece önceden suda bekletmek, yumuşamalarını ve pişmelerini kolaylaştırır. Zamanınız kısıtlıysa, nohutları en az 4-5 saat suda bekletin. Bekleme suyuna 1 tatlı kaşığı karbonat ekleyerek süreci hızlandırabilirsiniz. Ertesi gün, nohutların suyunu süzüp durulayın ve üzerine su ekleyerek tencereye alın. Nohutları yaklaşık 45 dakika haşlayın veya daha hızlı bir yöntem olarak düdüklü tencere kullanın. Nohutlar yumuşadıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuyan nohutların kabuklarını soyun, bu adım humusun pürüzsüz olmasını sağlar.
2. Karışımı hazırlama
Geniş bir kaseye tahin, zeytinyağı ve kimyonu ekleyin. Limonların suyunu sıkarak karışıma dahil edin. Sarımsakları ince ince doğrayıp karışıma ekleyin ve tüm malzemeleri iyice karıştırın.
3. Humusun kıvamını oluşturma
Haşlanmış nohutları, hazırladığınız tahinli karışımla birlikte mutfak robotuna alın. Pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çekin. Robot zorlanırsa, azar azar zeytinyağı veya su ekleyebilirsiniz. Karışım homojen ve pürüzsüz olana kadar bu işlemi devam ettirin.
4. Servis
Hazırladığınız humusu servis tabağına alın ve tatlı kaşığı yardımıyla ortasına yuvarlak bir şekil verin. Kenara ayırdığınız haşlanmış nohutları humusun üzerine yerleştirin. Son olarak, üzerine zeytinyağı gezdirin ve toz kırmızı biber serpiştirerek servis edin.