Ramazan ayında oruç açmak, sevdiklerinizle bir araya gelmek ve paylaşmanın keyfini yaşamak gibisi yok. İftar sofralarının vazgeçilmez öğeleri arasında yer alan lezzetler, hem geleneksel hem de sağlıklı olmalı. Bu yazımızda, Ramazan’da sofranızı şenlendirecek, hem besleyici hem de lezzetli üç tarife yer vereceğiz: soya tavuk, şehriye çorbası, ve turşu-pilav. İşte detaylı tarifler:
Şehriye çorbası
Malzemeler
- 1 su bardağı arpa şehriye
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1,5 litre tavuk veya et suyu (hazır da olabilir)
- 1 çorba kaşığı un
- 1 yemek kaşığı limon suyu (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Tereyağı ve zeytinyağını tencerede eritin. Üzerine unu ekleyip, bir iki dakika kavurun.
- Şehriyeleri ekleyin ve birkaç dakika karıştırarak kavurun.
- Tavuk suyunu (veya et suyunu) azar azar ekleyerek karıştırın.
- Çorba kaynamaya başladıktan sonra tuz ve karabiber ekleyin.
- Çorba kıvama gelene kadar pişirin, son olarak limon suyu ekleyerek karıştırın.
- Sıcak olarak, yanında kırmızı pul biberle servis yapın.
- Bu geleneksel çorba, iftar sofralarınıza sıcak bir başlangıç olacak.
Soya tavuk
Malzemeler:
- 500 gram tavuk göğsü (kemiksiz)
- 2 yemek kaşığı soya sosu
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- 1 tatlı kaşığı hardal
- 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
- Karabiber ve tuz
- Kıyılmış taze soğan (süsleme için)
Yapılışı:
- Tavuk göğsünü ince dilimler halinde kesin.
- Bir kaba soya sosu, bal, limon suyu, hardal, karabiber ve tuzu ekleyin. Karışıma sarımsak da ekleyebilirsiniz.
- Tavuk dilimlerini bu sos karışımına bulayıp, en az 30 dakika marine edin.
- Bir tavada zeytinyağını ısıtın ve tavukları kızarana kadar pişirin.
- Servis tabağına alın, üzerine taze soğan serpip sıcak servis yapın.
- Bu soya tavuk, iftar sofranızda hem protein kaynağı hem de lezzetli bir seçenek olacak!
Pilav tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı pirinç
- 3 su bardağı su (veya tavuk suyu)
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı
- Pirinci yıkayıp, bir süre suda bekletin.
- Tencereye tereyağını ve zeytinyağını koyup ısıtın. Pirinçleri ekleyip birkaç dakika kavurun.
- Su ve tuzu ekleyin, karıştırın ve kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirin.
- Pilav piştikten sonra demlenmeye bırakın.
Kadayıf tarifi
Malzemeler:
- 500 gram tel kadayıf
- 150 gram tereyağı
- 1 su bardağı ceviz içi (isteğe bağlı fındık veya fıstık da kullanabilirsiniz)
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
Kadayıfı hazırlama: Kadayıfı, elinizle didikleyerek açın. Tel tel olmasına özen gösterin.
Tereyağını eritme: Tereyağını bir tavada eritin ve biraz soğumaya bırakın.
Kadayıfı kızartma: Geniş bir tepsiye ya da borcama kadayıfı dökün. Üzerine erittiğiniz tereyağının yarısını dökün. Kadayıfı tereyağıyla iyice karıştırarak her tarafının yağlanmasını sağlayın.
Cevizi ekleyin: Kadayıfın yarısını tepsiye serdikten sonra üzerine ceviz serpin (veya fındık/fıstık kullanabilirsiniz). Ardından kalan kadayıfı üzerine yerleştirip, düzleştirin.
Pişirme: Önceden ısıtılmış 180°C fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar, üstü iyice kızarana kadar pişirin.
Şerbeti hazırlama: Şerbet için, bir tencereye su ve şekeri koyun ve kaynamaya bırakın. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra, içine limon suyunu ekleyip 10 dakika daha kaynatın. Ardından ocaktan alın ve biraz soğumaya bırakın.
Şerbeti dökme: Fırından çıkan sıcak kadayıfın üzerine soğuyan şerbeti dökün. Şerbeti kadayıfın her yerine eşit şekilde dökün. Şerbetin kadayıfı çekmesi için 15-20 dakika bekleyin.
Servis: Kadayıfı dilimleyip, sıcak veya ılık olarak servis yapın.