Son zamanlarda sosyal medyada "spor ömrü kısaltıyor" iddiaları gündeme gelmişti. Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Okay Abacı, bu iddiaların bilimsel bir dayanağı olmadığını belirterek, aşırı ve zorlayıcı sporların kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceği konusunda uyardı.
"Herkesin kendine özgü bir spor dalı olmalı"
Prof. Dr. Abacı, her kişinin kendine özgü bir spor dalı yapması gerektiğini vurguladı. En sağlıklı spor dalının kalp dostu olan düzenli tempolu yürüyüşler olduğunu belirten Abacı, "Düzenli egzersiz ve sporun, kalp sağlığı, kas-iskelet sistemi, zihinsel sağlık ve genel yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkileri var. Ancak aşırıya kaçan, yanlış yapılan ya da vücuda fazla yük bindiren spor türleri, zamanla olumsuz etkiler yaratabiliyor" dedi.
"Aşırı spor stres seviyesini artırıyor"
Prof. Dr. Abacı, aşırı ve zorlayıcı sporların stres seviyelerini artırdığını, kaslarda kalıcı hasarlara yol açtığını ve kalpte olumsuz etkilere neden olduğunu söyledi.
Orta şiddette egzersiz öneriliyor
Düzenli ve dengeli sporun yaşam süresini uzatıcı etkilerinin birçok bilimsel çalışmada yer aldığını aktaran Prof. Dr. Abacı, "Orta şiddette egzersiz, kardiyovasküler sağlığı geliştirir, bağışıklık sistemini güçlendirir ve yaşa bağlı hastalıkları önlemeye yardımcı olur" dedi.
Haftada en az 150 dakika egzersiz
Prof. Dr. Abacı, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) haftada en az 150 dakika orta şiddette veya 75 dakika orta-yüksek şiddette aerobik egzersiz önerdiğini hatırlattı.
Spor türlerinin faydaları
Prof. Dr. Abacı, spor türlerinin sağlık üzerindeki faydalarını da şöyle sıraladı:
- Aerobik egzersizler (yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet gibi): Kardiyovasküler sağlığı iyileştirir, kas dayanıklılığını artırır ve metabolizmayı hızlandırır. Genellikle ömrü uzatmaya katkı sağlar.
- Ağırlıksız antrenmanlar ve yoga: Esnekliği artırır, stresi azaltır ve zihinsel sağlık üzerinde olumlu etkiler yapar. Uzun vadede sağlık için faydalıdır.
- Yoğun dayanıklılık sporları (maraton koşuları gibi): Aşırıya kaçıldığında kalp üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir ve eklem hasarlarına yol açabilir.