Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, Avrupa'nın farklı ülkelerinde 5 bin kişi üzerinde yapılan araştırmalara göre, Akdeniz tipi beslenmenin yaşa bağlı makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) üzerinde koruyucu etkisi olduğunu söyledi.

Skolyoz geçer mi? Skolyoz nasıl düzeltilir? Skolyoz geçer mi? Skolyoz nasıl düzeltilir?

Sarı nokta hastalığı riskini azaltıyor

Akdeniz tipi beslenmenin, göz sağlığını koruyucu antioksidan maddeler içerdiğini belirten Asena, "Yaşlanmaya bağlı olarak gözde dejenerasyona neden olan sarı nokta hastalığı, ilerleyen süreçte ciddi görme kayıplarına yol açabiliyor. Beslenme, bu süreci geciktirmek açısından büyük önem taşıyor. Özellikle zeytinyağı, balık, sebze ve meyve ağırlıklı beslenme, göz sağlığını koruyucu bir faktör olarak öne çıkıyor. Yapılan araştırmalar, her gün bir elma tüketmenin bile sarı nokta hastalığı riskini azalttığını gösteriyor" dedi.Doç.dr. Bilgehan Sezgin Asena

C vitamini katarakt oluşumunu önlüyor

C vitamini açısından zengin besinlerin göz sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine de değinen Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, "Antioksidan içeren narenciye, brokoli, çilek, biber, kivi ve portakal gibi besinlerin düzenli tüketilmesi katarakt oluşumunun önüne geçebiliyor" diye konuştu.

İngiltere’de 2 bin 54 ikiz üzerinde yapılan 10 yıllık araştırmanın sonuçlarını paylaşan Asena, "Düzenli olarak C vitamini tüketen bireylerde, tüketmeyenlere oranla katarakt oluşumunda yüzde 30’a varan azalma görüldü. Kataraktın yüzde 35’i genetik faktörlerden, yüzde 65’i ise beslenme, yaş, sigara ve alkol kullanımı, şeker hastalığı ve güneş ışığına maruziyet gibi çevresel faktörlerden kaynaklanıyor. Türkiye’de 60 yaş üstü her bin kişiden 5’i katarakt ameliyatı oluyor. C vitamininin antioksidan özelliği sayesinde katarakt oluşumunu geciktirdiği yapılan araştırmalarla kanıtlanmış durumda" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Doğay Akın