Ani hava değişimlerinin vücuda olan etkilerinin hızlı olduğunu vurgulayan Özkaya, ateş, öksürük, halsizlik, uzun süren yorgunluk ve eklem ağrıları gibi şikayetlerin sıklaştığını belirtti. Isı değişikliklerine bağlı olarak, bu belirtilerin tekrarlayarak "kronik grip" haline gelebileceğini ifade etti.
"Kronik grip haline gelebilir"
İklim değişikliklerinin etkisiyle mevsimsel hastalıkların yıl boyunca görülebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Özkaya, "Gün içinde farklı mevsimlerin yaşanması vücudumuzu doğrudan etkileyerek ateş, öksürük, halsizlik, uzun süren yorgunluk ve eklem ağrılarına sebep olabiliyor. Üstelik, en ufak bir sıcaklık değişiminde bu belirtiler tekrar edebiliyor ve ‘kronik grip’ olarak adlandırılabilecek bir tabloya dönüşebiliyor” dedi.
"Erkeklerde agresiflik gözlemlenebiliyor''
İklim dalgalanmalarının yalnızca fiziksel sağlığı değil, psikolojik durumu da etkilediğini belirten Prof. Dr. Özkaya, "Bu tür değişimler anksiyete, uyku problemleri, kas ağrıları ve yeme bozuklukları gibi sorunlara neden olabiliyor. Kadınlar, hava değişimlerine karşı daha hassas olabilirken, erkeklerde ise uyku düzensizlikleri, agresif davranışlar ve tahammülsüzlük gibi tepkiler gözlemlenebiliyor” şeklinde konuştu.
“Yaşam alışkanlıklarını düzenlemek ve doğru giyinmek önemli"
Ani sıcaklık değişimlerine uyum sağlamanın sağlık açısından kritik olduğunu belirten Prof. Dr. Özkaya, gece uyku düzenini bozan alışkanlıkların ve beslenme düzeninin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Özkaya, ”İç ve dış mekanlarda yaşanan sıcaklık değişikliklerine karşı uygun kıyafet seçimi büyük önem taşıyor. Terleten ya da aşırı ince kıyafetler şikayetlerin tekrarına neden olabilir. Bu nedenle doğru giyim, sağlığımızı korumada önemli bir etkendir" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Özkaya, bu tür hava değişimlerinin psikolojik etkilerinin hafife alınmaması gerektiğini belirterek hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı koruyabilmek adına profesyonel destek almanın faydalı olabileceğini vurguladı.