Havaların soğumasıyla birlikte, özellikle çocuklarda solunum yolu hastalıklarında belirgin bir artış gözlemlenmeye başlandı. Kış aylarının etkisiyle daha fazla görülen bronşiolit, viral enfeksiyonların bir sonucu olarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, bronşiolitin özellikle 2 yaş altı çocuklarda, özellikle de 6 aydan küçük bebeklerde daha ağır seyrettiğini belirtti. RSV ve Influenza gibi virüslerin bronşiolit ataklarını başlatan başlıca etkenler olduğunun altını çizdi.
Prof. Dr. Ahmet Güzel, bronşiolitin özellikle 2 yaş altı çocuklarda daha ağır seyreden bir hastalık olduğunu vurguladı. "Bronşiolitin başlangıcında, üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri görülebilir. Bu belirtiler arasında burun akıntısı ve öksürük gibi semptomlar bulunur. Ancak hastalık alt solunum yollarına indikçe, nefes darlığı, solunum sıkıntısı gibi daha ciddi belirtiler ortaya çıkabilir" dedi.
"Prematüre ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar daha fazla risk altında"
Prof. Dr. Güzel, bronşiolitin, bağışıklık sistemi zayıf olan, prematüre doğan ve kronik akciğer hastalığı bulunan çocuklarda daha ağır geçebileceğini belirtti. Bu gruptaki çocukların daha yüksek risk altında olduklarını vurgulayan Güzel, "Bu çocukların solunum yolu hastalıklarına karşı daha hassas olduklarını unutmamak gerekir" dedi. Kış aylarında artan viral enfeksiyonlar nedeniyle bronşiolit vakalarının sayısında ciddi bir yükselme gözlemleniyor.
"Erken teşhis ve doğru tedavi ile riskler azaltılabilir"
Prof. Dr. Güzel, bronşiolitin başlangıç aşamasında erken müdahale edilmesinin önemine değindi. Burun akıntısı ve öksürükten sonra nefes alma zorluğu, dudaklarda morarma, 38 derecenin üzerine çıkan ateş ve hışıltılı nefes alma gibi durumlar görüldüğünde, ailelerin derhal bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini belirtti. Güzel, hastalığın ilerleyebilme riskini azaltmak için çocukların beslenmesine dikkat edilmesi ve ortamın nemlendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
"Aşılar, bronşiolitin önlenmesinde kilit rol oynuyor"
Bronşiolitin önlenmesinde aşılama büyük önem taşıyor. Prof. Dr. Güzel, özellikle kronik hastalıkları bulunan, prematüre doğan ve bağışıklık sistemi zayıf çocukların RSV ve Influenza aşılarını yaptırmalarını önerdi. Güzel,"Bu aşılar, bronşiolit gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına karşı koruyucu bir önlem sağlar" dedi. Ayrıca, bronşiolit atakları başladığında tedavinin çoğunlukla evde yapıldığını ancak bazı durumlarda hastaneye yatış gerekebileceğini belirten Güzel, tedavi sürecinde oksijen desteği, sıvı takviyesi ve ateş kontrolünün önemli olduğunu ifade etti.