Güllaç, özellikle Ramazan ayında tercih edilen geleneksel bir tatlıdır. Sütle hazırlanan, gül suyu ve nar ekşisiyle tatlandırılan bu hafif tatlı, sıcak yaz günlerinde de serinletici bir seçenek olarak öne çıkar. İşte güllaç tarifi:
Malzemeler
5 adet güllaç yufkası
1,5 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı gül suyu
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz içi veya fındık (isteğe bağlı)
Nar taneleri (isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı gıda boyası (isteğe bağlı, tatlının rengini kırmızı yapmak için)
Yapılışı
Sütü bir tencereye alın, içine toz şekeri ekleyin ve kaynamaya yakın bir sıcaklığa getirin. Şeker eridikten sonra ocağın altını kapatın.
Süt biraz ılıdıktan sonra, gül suyunu ekleyin. Karıştırarak sütlü karışımı hazırlayın.
Güllaç yufkalarını geniş bir tepsiye yerleştirin. Yufkaların üzerine bir miktar sütlü karışımdan dökün, yufkalar biraz yumuşayınca, diğer yufkayı ekleyin. Bu işlemi tüm yufkalar bitene kadar devam edin.
Yufkaların her katını sütle ıslattıktan sonra, aralara ceviz içi veya fındık serpiştirebilirsiniz.
Tüm yufkalar bitip, sütlü karışım tamamen döküldükten sonra, güllaç tatlınızı bir süre bekletin ki süt iyice yufkalar tarafından çekilsin.
İsteğe bağlı olarak, tatlının üzerine nar taneleri veya kırmızı gıda boyası ekleyebilirsiniz.
Güllaç tatlınız servise hazır, soğuk olarak dilimleyerek servis edin.
Güllaç, hafifliği ve serinletici etkisiyle mükemmel bir tatlı alternatifi sunar. Afiyet olsun!