YAŞAM

İzmir Çeşme’den dünyaya sakız hamlesi: 100 bin ağaç hedefi

Türkiye’de sadece Çeşme’de yetişen sakız ağacı, Yunanistan’ın Sakız Adası ile birlikte dünyada sınırlı bir coğrafyada yetiştiriliyor. Çeşmeli üreticiler, sakız ağacının önemini artırmak için 5 yılda 100 bin fidan dikmeyi hedefliyor.

Abone Ol

Sakız ağacı ve stratejik önemi

Sakız ağacı (Pistacia lentiscus), dünyada sadece Yunanistan’ın Sakız Adası ve İzmir’in Çeşme ilçesinde yetişiyor. Yunanistan’da önemli bir ekonomik değer olan bu ağaç, Türkiye’de de yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Sakız üreticileri Hasan Ege Tütüncüoğlu ve İbrahim Topal, bu çabaların öncüsü olarak, havai köklendirme metodu ile 3 yılda 30 bin fidan yetiştirdi. Tütüncüoğlu’nun aktardığına göre, her yıl 20 bin yeni fidan üreterek, 5 yıl içinde 100 bin sakız ağacı dikilmesi hedefleniyor.

Yunanistan ile rekabet ve hedefler

Yunanistan, yaklaşık 1,5 milyon sakız ağacı ile yılda 250 ton sakız üretiyor. Türkiye’nin pazarda rekabet edebilmesi için en az 200-250 bin sakız ağacına ulaşması gerektiğini belirten Tütüncüoğlu, hazine ve orman arazilerinin tahsis edilmesi gerektiğini vurguluyor. 30 bin fidan, dikilmek üzere saksılarda bekliyor ve arazi tahsislerinin yapılması, bu hedefin gerçekleştirilmesinde kilit rol oynuyor.

Sakız Köyü Projesi

Sakız üreticileri sadece tarımı değil, aynı zamanda tarım turizmini de geliştirmek istiyor. Tütüncüoğlu, Çeşme’de bir ‘Sakız Köyü’ kurarak, turistlerin sakız hasadına katılabileceği, atölye çalışmalarının düzenleneceği bir merkez oluşturmayı hedefliyor. Sakız ağaçlarının turizmle buluştuğu bu proje, bölgeye ekonomik katkı sağlayacak.

Sakız İthalatını Azaltma Hedefi

Türkiye her yıl Yunanistan’dan 20 ton sakız ithal ediyor ve bu ithalatın maliyeti yaklaşık 250-300 milyon lirayı buluyor. İbrahim Topal, 7-8 yıl içinde Türkiye'nin kendi sakız ihtiyacını karşılayabileceğini ve bu sayede ihracat yapabilecek konuma gelebileceğini belirtiyor.

Bu adımlar, Türkiye’nin sakız ağacı üretiminde dünya pazarında daha güçlü bir yer edinmesini sağlayacak ve stratejik öneme sahip bu ürünün yaygınlaşmasına katkıda bulunacak.