Son günlerin en çok konuşulan konularından birisi boykot. Özgür Özel'in peşi sıra boykot listeleri açıklaması ister istemez herkesi şaşırttı. Benim de aklıma ister istemez bir boykot öyküsü geldi.

2017 yılı anayasa değişikliği referandumu o dönem Türkiye'nin gündeminin en önemli gündem maddelerinden biri haline gelmişti. 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşmişti. Seçmenler, mevcut Türkiye Anayasası'nın 18 maddesi üzerindeki değişikliklerini oylamışlardı. Değişiklik paketi, yürürlükteki parlamenter sistemin yerine başkanlık sisteminin getirilmesini, başbakanlık makamının ortadan kaldırılmasını, meclisteki vekil sayısının 550'den 600'e çıkarılmasını ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısında değişiklikler yapılmasını içeriyordu. Referandum sonucunda %51 evet oyu, %49 ise hayır oyu çıkmıştı ve söz konusu anayasa değişikliği kabul edilmişti.

Bu sonuçlardan sonra ise İzmir Karşıyaka'da tuhaf bir tartışma çıkmıştı. Tartışmanın taraflarından birisi Yaşar Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar'dı. Diğer taraf ise Karşıyaka Spor Klubü ve Karşıyaka Spor Klubü'nün taraftarları idi. Çünkü o yıllarda Karşıyaka Spor Klubü'nün basketbol sponsoru Pınar'dı. Pınar markası da Yaşar grubunun en tanınan markalarından biriydi. Peki, bu konu nasıl bir tartışma yarattı derseniz aslında bu sorunun cevabı basit.

Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar, yüzde 83 gibi yüksek bir "hayır" oranına sahip Karşıyaka ilçesinin basketbol takımı olan Pınar Karşıyaka'dan şirketin sponsorluğunu çekebileceğini söylemişti. Facebook hesabından paylaşımda bulunan Selim Yaşar'ın "En yüksek Hayır Karşıyaka’dan YH (Yaşar Holding) düşünüyorum ve Ankara ile ters düşmemek için sponsorluğu yeniden gözden geçirmek gerekli" şeklindeki sözleri o günlerde büyük bir tepkiye neden olmuştu. Taraftarlar ve referandumda hayır oyu veren Karşıyakalı vatandaşlar #PınarUrunleriBoykot başlığı altında Twitter'da kampanya başlatmışlardı.

Aslında öncesinde kendisi bir paylaşım daha yapmıştı. 19 yıldır(o tarihte) Pınar markasıyla basketbol takımının isim sponsoru olan Yaşar Holding’in patronu Selim Yaşar, referandumda oylanan cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yüzde 51.40 ’Evet’ oyuyla kabul edilmesinin hemen ardından sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki hesabından, "EVET doğru karar veren Türk halkına şükranlar" mesajını paylaşmıştı.

Kulübün Onursal Başkanı Selçuk Yaşar’ın oğlu olan Selim Yaşar’ın bu mesajı, Karşıyakalı takipçilerinin bir kısmının tepkisini çekmişti. Karşıyaka ilçesinin referandumda yüzde 83.11 ’Hayır’ oyu verdiğini hatırlatan taraftarlarla Facebook üzerinden tartışmaya giren Selim Yaşar, daha sonra mesajını silmişti.  Selim Yaşar, bir arkadaşının mesajını silmesini eleştirmesi üzerine ise, "Karşıyaka zarar görmesin diye silmiştim, 45 milyon borcu olduğu gibi biline" yazmıştı. Bunun üzerine bir başka takipçisinin, ’Siz Karşıyaka’yı düşünmeyin, Yaşar Holding’i düşünün’ mesajına tepki gösteren Selim Yaşar, ’En yüksek Hayır Karşıyaka’dan YH (Yaşar Holding) düşünüyorum ve Ankara ile ters düşmemek için sponsorluğu yeniden gözden geçirmek gerekli’ yanıtını vermişti. Yaşar Holding’in yönetimindeki isim olan Selim Yaşar, yazdıklarına tepkilerin devam etmesi üzerine, ’1945’ten bu yana ama kulübe ilk defa gırtlağına kadar siyaset girdi. Biz hep DP, AP, DYP, AK Parti, yani demokrat sağda idik ama kulüpte siyaset olmaz idi, şimdi düşünme zamanı okula, spora bulaştı’ diyerek tepkisini sürdürmüştü. 

Bazı arkadaşlarının ve takipçilerinin de yazdıklarına destek verdiği Selim Yaşar, kulübü kastederek, "1999 yılında borçlarını kapattım ve temiz devrettik ama 15 yılda 45 milyon TL borç yapıldı ve kulübe siyaset bulaştı. Galatasaray, Trabzon gibi kulüpler borçlarını sildiriyor Ankara’ya kolaysa bu kafayla sildir sildirebilirsen. Neymiş tek adam yahu kim tek değilmişim" paylaşımını yapmıştı. Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar, sosyal medyadaki yazılarına bazı arkadaşları ve takipçilerinin, herkesin özgür iradesiyle oy tercihi yapabileceği ama kurumları temsil eden kişilerin kitlelere karşı sorumlulukları olduğu şeklinde tepki göstermesi üzerine tüm yazışmaları silmişti.

Karşıyaka Divan Kurulu Başkanı Cihan Büyükoral ise kulübün en büyük destekçisi Yaşar Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı olan Selim Yaşar’ın referandum sonrası taraftarla girdiği diyalog üzerine ortak noktanın Karşıyaka olduğunu hatırlatmıştı. Büyükoral, "Kulüpçülük başka siyaset başka. Bunları birbirine karıştırmamak lazım. Kimsenin siyasi görüşü bizi ilgilendirmez. Ortak noktamız kulüp" açıklamasını yapmıştı. Bu arada taraftarlar sosyal medyada takımın sponsoru olan Pınar ürünlerinin boykot edilmesi için kampanya başlatmışlardı.

Sonrasında ise Yaşar Holding bir açıklama gereği duydu ve şu ifadeleri açıklama olarak yayınladı;

"Demokrasinin önemi ve gereğine inanan Yaşar Topluluğu olarak, Sayın Selim Yaşar’ın görüşlerinin şahsi görüşleri olduğunu, söz konusu görüşlerin Yaşar Topluluğu ve Yaşar Ailesi’ni temsilen verilmediğini, Topluluğumuzun tüm siyasi görüşlere ve partilere eşit mesafede durduğunu hatırlatmak isteriz.”

Elbette bu konunu bir geçmişi var. Yaşar Holding için bir geçmişi var tabii. 

Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar yıllar önce, İzmir sanayisinin 1950'li yıllarda geliştiğini, 1980 darbesinden sonra Turgut Sunalp'i ve Kenan Evren'i destekleyen İzmir iş dünyasının Turgut Özal tarafından cezalandırıldığını, Mesut Yılmaz'ın da İzmir sanayicisi ve bankacısının çökmesi için elinden geleni yaptığını söylemişti. 

Selçuk Yaşar 2010 yılında yukarıdaki sözleri dışında başka açıklamalar da yapmıştı. İşte o açıklamalar;

"O tarihlerde Ege Ordu Komutanlığı kuruldu. İlk komutan da Kenan Evren Paşa. Kenan Paşa, İzmir’de iken İTO, EBSO ve bizim sanayici, işadamları ile çok yakın dostluk kurdu. Hatta Tuborg'un açılışında ona kurdele kestirmişimdir. İhtilalden sonra bu dostluk devam etti. Turgut (Sunalp) Paşa parti kurdu. Evren Paşa, ‘Turgut Özal seçimi kazanırsa bir daha darbe yaparım’ demişti. Ama Özal, tevizyonda sonuçlar açıklanırken Evren Paşa’yı yakaladı. Bir sağ, bir sol yanağından öptü. İş bitti” dedi. Selçuk Yaşar, “İzmir olarak Özal'ın partisine iyi bakmadık. Turgut Paşa'yı destekledik." demişti.

Selçuk Yaşar, seçimden galip çıkan dönemin Başbakanı Özal'ın İzmir'in seçimlerde Sunalp'e verdiği desteği unutmadığını söylüyordu. Selçuk Yaşar, “EBSO, İTO, Turgut Paşayı destekledik. Özal iktidara geçince bunu ödetti. Şu bu derken İzmir küçüldü. Ne Metaş, ne BMC, ne bankalar kaldı. 1980'den önceki İzmir'le bugünkü İzmir arasında dağlar kadar fark var” demişti. Tüm bu demeçler ise Hürriyet gazetesinde yayınlanmıştı.

İşte, bu öykü de Karşıyaka ile Yaşar Holding arasında yaşanan bir gerginliğin öyküsüydü. Konunun uzamaması ve tatlıya bağlanması ise işin en sevindirici yanı olmuştu.