Kültürpark, hiç şüphesiz İzmir için büyük bir öneme sahip. 1936 yılından bu yana İzmirlilerin hizmetinde olan Kültürpark uzun süredir atıl bir durumdaydı. Kültürpark'ta, lunapark'ın da kapatılmasıyla birlikte artık çok fazla boş alan oluşmuş durumda. Dolayısı ile zaman, Kültürpark'ı dönüştürme ve geliştirme dönemi geldi diye düşünüyorum.

Tabii Kültürpark tuhaf uygulamalara da sahne olmadı değil. 2’nci İzmir Uluslararası Portre Karikatür Şenliği’nde, Kültürpark’taki Gençlik Tiyatrosu’nun duvarına çizilen ve önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in karikatürünün de bulunduğu duvara yapılmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2023 yılında düzenlenen 2’nci İzmir Uluslararası Portre Karikatür Şenliği’nin son gününde Kültürpark Gençlik Tiyatrosu duvarına çizilen karikatürlerin üzeri badanayla kapatılmıştı. 

19 Aralık 2020 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin web sitesinden yapılan açıklamada Tunç Soyer şu ifadelere yer vermişti; “Ortak akılla Kültürpark’ın ‘Anayasası’nı hazırladık. Belediye Meclisimiz ve ilgili kurullar onayladığında İzmir’in gözbebeği artık kişisel ve dönemsel kararlardan etkilenmeyecek”. Tunç Soyer bu söylediklerinin bir kısmını başarıyla yaptı. Fakat İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nda ikinci dönemi yaşayamadığı için bazı projeler de Tunç Soyer'in aday gösterilmeyişiyle rafa kaldırıldı.

Kültürpark, 1930’lu yıllarda İzmir yangınıyla harap olan bölgenin yeniden canlandırılması amacıyla yapılmıştı. Atatürk’ün önerisiyle hayata geçirilen proje, sadece bir fuar alanı değil, aynı zamanda İzmir’in yeşil alan ihtiyacını karşılayan bir kültür ve sanat merkezi olarak planlandı. Kuruluşundan bu yana İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ana mekanı olarak kullanılan Kültürpark, aynı zamanda yıllarca tiyatro, konser, sergi ve spor etkinliklerine de ev sahipliği yaptı. Kültürpark ya da popüler ismiyle "İzmir Fuarı" yeşili, geniş alanları, şehrin merkezinde oluşu ve kültürel mirası ile eşi benzeri olmayan bir alanı ifade ediyor. İzmirliler için anlamı çok büyük olan bir alan.

Geçtiğimiz aylarda Kültürpark'ın alt yapısı neredeyse tümüyle yenilendi. Modern kanalizasyon, yağmur suyu drenaj, yangın hidrant, akıllı sulama,  aydınlatma ve  sürdürülebilir enerji altyapı sistemleri getirildi. Müthiş bir temizlik faaliyetine girişildi. Ağaçlar budandı ve güzelleştirildi, yeni ağaçlar dikildi. Göl Gazinosu’nun müze ve kafeterya olarak hizmet vermesi planlanıyor. Kültürpark’ın Türkiye Cumhuriyeti’ni simgeleyen kapılarında restorasyon, rekonstrüksiyon ve güçlendirme çalışmaları yapıldı. Lozan, Montrö, 9 Eylül ve Cumhuriyet kapıları yenilenerek hem sağlamlaştırıldı ve yenilendi. 

Tüm bu yenilenmelerden sonra Kültürpark yeni çehresiyle İzmir'in vazgeçilmezlerinden olacak diye düşünüyorum. Elbette gönül ister ki sanat dünyasının "İzmir Fuarı" günleri geri gelsin ve gazinolar, müzikholler ile birlikte şenlik ortamı oluşsun. Fakat gerek ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sorunlar gerekse işletmecilerin yeni işlere girişme konusundaki tedirginliği bu fikirleri gerçekleşemez hale getiriyor. Kültürpark, İzmirlilerindir, adeta bir doğal yaşam parkı ve cazibe merkezidir. Residence ve çok katlı yapılara inat bir nefes alma merkezidir. Umarım daha yaşanabilir bir Kültürpark tüm İzmirlilerin vazgeçilmezi olur.