Popüler yapay tatlandırıcılardan sukralozun, iştahı bastırmak yerine artırabileceği ortaya çıktı. Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, sukralozun beyin üzerinde şekerden farklı etkiler yarattığını ve özellikle obez bireylerde açlık hissini tetiklediğini gösterdi.

Beynin iştah merkezi uyarılıyor

Hakemli bilim dergisi Nature Metabolism'de yayımlanan çalışmada, 75 katılımcı su, şekerli içecek ve sukraloz içeren içecek tükettikten sonra çeşitli testlerden geçirildi. Katılımcıların beyin görüntülemeleri, kan testleri ve kişisel açlık hissi değerlendirmeleri, sukraloz tüketimi sonrasında hipotalamus bölgesinde artan aktiviteyi gözler önüne serdi.

Araştırmacılar, sukralozun beyindeki iştah kontrol merkezlerini şekere kıyasla daha fazla etkilediğini ve bu durumun kişide açlık hissini artırabileceğini ifade etti. Ayrıca sukralozun, motivasyon ve karar verme gibi süreçlerde rol oynayan beyin bölgeleriyle de iletişimi artırdığı belirlendi.

Hormon tepkileri farklılaşıyor

Çalışmada sukralozun, insülin ve tokluk hormonu GLP-1 gibi maddelerin salgılanmasını tetiklemediği de görüldü. Bu durumun, vücudun kalori beklentisi oluşmasına rağmen enerji alamaması nedeniyle açlığı bastıramadığına işaret ettiği vurgulandı.

Gözünüzü sık kaşıyorsanız dikkat! Gözünüzü sık kaşıyorsanız dikkat!

Araştırma ayrıca kadınların beyinsel tepkilerinin erkeklere göre daha fazla değiştiğini ortaya koyarak sukralozun cinsiyetler üzerinde farklı etkiler gösterebileceğini düşündürdü.

Uzun vadeli etkiler araştırılmalı

Araştırmanın yazarları, sukralozun uzun süreli kullanımının yeme davranışları ve vücut ağırlığı üzerindeki etkilerinin henüz tam olarak bilinmediğini belirtti. Bu nedenle daha geniş bir popülasyonda uzun vadeli çalışmalar yapılmasının önemli olduğu vurgulandı.

Kaynak: Haber Merkezi