GENEL

Yapay zeka siber dolandırıcılıkta bir araç haline geldi

Teknolojinin hızlı gelişimi ve dijitalleşen yaşam, siber suçları önemli bir tehdit haline getirdi. Yapay zekanın siber suçlarda kullanılmaya başlanması ile ilgili uzmanlar bu konuya dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.

Abone Ol

Yapay zeka, dijital dünyanın gelişimiyle birlikte hem siber dolandırıcılıkla mücadelede hem de dolandırıcılık için bir araç olarak kullanılmakta. Ege Üniversitesi Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Murat Kurt, bu tehlike hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

"Ciddi bir tehdit oluşturuyor"

Günümüzün dijital dönüşümü, teknolojik gelişmeleri beraberinde getirirken, yapay zekanın siber dolandırıcılıkta kötüye kullanılmaya başlanması ciddi bir tehdit oluşturuyor. Doç. Dr. Murat Kurt, yapay zekanın siber dolandırıcılar tarafından hem insanları kandırmada hem de suçları gizlemekte kullanıldığını vurguladı. Kurt, DeepFake gibi projelerin siber suçlara olan etkisini ve bu teknolojilerin insanları nasıl hedef aldığına dair önemli bilgiler verdi.

“Sahte yüzlerle insanları kandırıyorlar”

Doç. Dr. Murat Kurt, yapay zekanın siber dolandırıcılıktaki rolünü hakkında "DeepFake gibi projeler, sahte yüzlerle insanları kandırmak için kullanılıyor. Örneğin, ünlü birinin görüntüsünü veya sesini taklit ederek, o kişiden alınmamış sözler söylenip, insanlardan para istenebiliyor." Bu teknoloji sayesinde, siber suçlular, sahte içerikler üreterek kişileri tuzağa düşürebiliyor. Yapay zekanın bu tür sahte içerik üretme yeteneği, dolandırıcıların daha geniş bir kitleye ulaşmalarına olanak tanıyor.” İfadelerini kullandı.

“Her sistemin panzehri kendisidir”

Her sistemin panzehrinin kendisi olduğunu belirten Doç. Dr. Kurt, yapay zeka algoritmalarının siber suçların tespitinde kullanıldığını açıkladı. Kurt  "Gerçek bir video ile sahte bir video arasındaki farkları, yapay zeka algoritmaları sayesinde anlayabiliyoruz. Ayrıca, bir sistemde meydana gelen anormal davranışlar da yapay zeka tarafından tespit edilebiliyor." dedi. Kurt, bu teknolojilerin yalnızca dolandırıcılığı kolaylaştırmakla kalmadığını, aynı zamanda siber suçların tespitinde de önemli bir rol oynadığını vurguladı.

"Gerçekle sanal arasındaki fark kapanıyor"

Teknolojinin ilerlemesiyle güçlü bilgisayarların üretildiğini ve yapay zekanın daha büyük veri kümeleriyle eğitilebildiğini söyleyen Kurt, bu durumun yapay zekanın doğruluğunu artırdığını ifade ediyor. Zamanla, yapay zekanın insanları kandırma potansiyeli daha da arttığını belirten Kurt, "Gerçekle sanal arasındaki fark giderek daha zor hale geliyor. Dolandırıcılar, anne veya babanızın sizden para göndermesini istediğini iddia edebilecek kadar güvenilir sahte içerikler üretebiliyor." dedi.

“Yapay zeka hukuku oluşturulmalı”

 Siber dolandırıcıların yapay zekayı kullanarak daha fazla kişiye ulaşabileceği ve dolandırıcılık oranlarını artırabileceği konusunda uyarılarda bulunan Doç. Dr. Murat Kurt, bu tür suçlarla mücadelede yasal düzenlemelerin gerekli olduğunu vurguladı. "Siber dolandırıcılıkla ilgili şu anda mağdurların başvurabileceği bir yasal mercii yok. Devlet, hukukçular ve yapay zeka uzmanları birlikte çalışarak, yapay zeka hukuku oluşturmalı ve bu alanda yasal bir çerçeve hazırlanmalıdır." İfadelerini kullandı.