SAĞLIK

HPV aşısı, rahim ağzı kanserinden yüzde 90 oranında koruyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. M. Murat Naki, HPV virüsüne karşı yapılan aşıların rahim ağzı kanserini büyük ölçüde engellediğini belirtti. Erken taramanın ise hayati önem taşıdığını vurguladı.

Abone Ol

Rahim ağzı kanseri, kadın sağlığını tehdit eden en ciddi hastalıkların başında yer alırken, bu hastalığa neden olan HPV virüsü, çoğu zaman belirti vermeden ilerliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. M. Murat Naki, HPV virüsünün tedavi edilmediğinde rahim ağzı kanserine yol açabileceğini belirterek, düzenli tarama ve aşının bu hastalığın önlenmesindeki kritik rolüne dikkat çekti. 

HPV aşısı, rahim ağzı kanserine karşı yüksek oranda koruma sağlıyor 

Prof. Dr. M. Murat Naki, HPV virüsünün yol açtığı rahim ağzı kanserinin, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olduğuna dikkat çekti. Enfeksiyon çoğu zaman belirti vermez ve bağışıklık sistemi tarafından yüzde 80-90 oranında kendiliğinden iyileşebilir. Ancak bazı durumlarda, virüs tekrarlayıcı olabilir ve kanser öncesi hücresel değişikliklere yol açabilir. "HPV enfeksiyonu tedavi edilmezse rahim ağzı kanserine dönüşebilir. Bu nedenle tarama testleri ve HPV aşısı büyük önem taşıyor," diyen Prof. Dr. Naki, kanserin erken teşhisle tedavi edilebileceğini vurguladı. 

Prof. Dr. Naki, HPV virüsüne karşı geliştirilen dokuzlu HPV aşısının, rahim ağzı kanserini yüzde 90 oranında koruduğunu belirtti. "Bu aşı, HPV'nin yüksek riskli 7 tipi ve genital siğillere yol açan 2 tipi dahil olmak üzere toplam 9 tipe karşı koruma sağlıyor," diyen Naki, aşının ideal olarak 9-15 yaş arasındaki kız ve erkek çocuklarına yapılması gerektiğini ifade etti. 15 yaş ve sonrasında da aşının yapılabileceğini belirten uzman, aşının etkinliğine dikkat çekti. 

Erken tarama ve testlerin önemi 

Rahim ağzı kanserinin önlenmesinin mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Naki, erken yaşlarda başlayan cinsel aktivite, sigara kullanımı ve zayıf bağışıklık gibi faktörlerin HPV enfeksiyonunun kronikleşmesine neden olabileceğini söyledi. "Kanserin gelişmesi 15-20 yıl sürebilir. Bu nedenle 25 yaşından sonra kadınların düzenli tarama testlerine girmesi çok önemlidir," diyen Naki, 30 yaşından sonra yapılan HPV testlerinin rahim ağzı kanseri için kritik bir dönemi işaret ettiğini vurguladı. 

Erken teşhis, tedavi ansını artırıyor 

Prof. Dr. Naki, erken teşhis ile rahim ağzı kanserinin tedavi edilebileceğini söyledi. "Tarama testleri yapılmayan toplumlarda kanserler genellikle ileri evrede yakalanıyor ve cerrahi tedavi şansı ortadan kalkabiliyor. Erken evrelerde ise cerrahi müdahale ile organ kaybı olmadan tedavi mümkündür," dedi. İlerleyen evrelerde tedavi genellikle radyoterapi ve kemoterapi ile yapılmaktadır. 

Kaynak: DHA