Ramazan ayı boyunca değişen beslenme düzeni ve uzun süreli açlık nedeniyle metabolizma hızı yavaşlıyor. Ramazan sonrasında ise ani ve aşırı yemek tüketimi bazı sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Berna Ertuğ, bayram süresince beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları aktardı.

''Üç ana öğün ve en az iki ara öğün yapılmalı''

Diyetisyen Ertuğ, Ramazan boyunca yavaşlayan metabolizmanın eski hızına kavuşabilmesi için dengeli beslenme ve fiziksel aktivitenin şart olduğuna dikkat çekti. Hızlı kilo vermek amacıyla uygulanan şok diyetlerin sağlık açısından risk taşıdığını belirten Ertuğ, üç ana öğün ve en az iki ara öğünle beslenmenin önemine değindi.

Akdeniz tipi beslenmenin göz sağlını desteklediği ortaya çıktı! Akdeniz tipi beslenmenin göz sağlını desteklediği ortaya çıktı!

Sağlıklı bayramın ipuçları

Diyetisyen Ertuğ, bayramda aşırı yemek tüketiminin kalp, böbrek, karaciğer rahatsızlıkları ile diyabet ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkları olan kişiler için risk oluşturabileceğine de değinerek sağlıklı bir bayram geçirmek isteyenler için birtakım önerilerde bulundu. Güne hafif bir kahvaltı ile başlamak gerektiğini dile getiren Ertuğ, "Yumurta, peynir, zeytin, yeşillik, domates, salatalık gibi hafif besinler tercih edin. İşlenmiş et ürünleri ve hamur işlerinden uzak durun. Lokmaları küçük tutun, çiğnemeden yutmayın. Hızlı yemek yemenin sindirim sorunlarına yol açabileceğini unutmayın. Bayram ziyaretlerinde sunulan tatlı ve hamur işlerini ölçülü tüketin, porsiyonları küçük tutun. Sindirimi zor, yağlı ve tuzlu gıdalar yerine fırında, ızgarada veya haşlama yöntemiyle pişirilmiş yiyecekleri tercih edin" dedi. Ayrıca, "Üç ana öğün ve ara öğünler şeklinde bir beslenme düzeni oluşturun. Öğün miktarını önceden belirleyin. Lif açısından zengin sebze, baklagil ve meyveler tercih edin. Bu besinler sindirimi kolaylaştırır. Günlük en az 8-10 bardak su içmeye özen gösterin. Toplam sıvı tüketimi 12-15 bardak olmalı. Bayramda da yürüyüş gibi hafif egzersizler yaparak sindirimi destekleyin ve metabolizmayı hızlandırın" ifadelerini kullandı.

''Aşırı şeker tüketiminden uzak durun''

Aşırı şeker tüketiminin mide ve bağırsak sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Ertuğ, sütlü, meyveli veya dondurmalı tatlıların tercih edilmesini önerdi. 

Dyt. Berna Alduğ, sağlıklı bir bayram geçirmek için bu önerilere dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı.

Kaynak: İHA